UEFA strammer grepet

UEFA's generalsektretær Gianni Infantino forteller at det nå skal bli slutt på europeiske klubbers økonomiske vanstyre.
UEFA's generalsektretær Gianni Infantino forteller at det nå skal bli slutt på europeiske klubbers økonomiske vanstyre.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær Gianni Infantino i UEFA avslører at europeiske toppklubber må omstille seg til en ny økonomisk hverdag fra 2012/13-sesongen dersom de vil spille i Europacupene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Infantino avslørte i går til Daily Telegraph at økonomien til klubbene både i England og resten av Europa vitner om et enormt behov for et regelverk som er mye strengere. Tallene, som er samlet opp av UEFA selv, vil bli publisert neste måned, og viser en total økonomisk vanstyring av klubber over hele kontinentet.

Nå vil UEFA at klubbene skal leve av det de tjener, og ikke satse på at rike eiere og store banklån skal dekke lønningene og spillerovergangene i fremtiden.

Målet er å forhindre vanskelighetene klubber som Portsmouth og West Ham har kommet i den siste tiden, og forminske makten til millardærer som sjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan i Manchester City. Sistenevnte klubb har brukt nesten to milliarder kr på spillerkjøp de to siste sesongene med midler de ellers ikke hadde vært i nærheten av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det nye regelverket fra UEFA må klubber som skal spille i europeiske klubbturneringer drive i balanse eller med overskudd.

Pengene må også komme fra klubbens egen virksomhet. Hvis en klubb da driver med underskudd tre å på rad, vil de ble utestengt fra europacupene.

Regelverket vil tre i kraft fra sesongen 2012/13.

Korttidsinvesteringer, slik som de to milliarder kr som City har brukt de siste året, må også være finansiert fra klubbenes egne midler. Regelverket skal sette begrensninger for hvor høy gjeld en klubb kan ha. Rentekostnadene må derfor dekkes av klubbens fotballrelaterte inntekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skal sikre den langsiktige driften til de europeisk fotballklubbene, og vil oppmuntre klubbene til å sette tæring etter næring. Undersøkelsene våre viser at av 650 europeiske klubber, driver halvparten med underskudd hvert eneste år, og 20% av klubbene hadde store underskudd. Flere av disse brukte også over 120% av sine årlige inntekter, forteller Infantino til Telegraph.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Infantino sier videre at det ikke er noen tvil om hovedårsaken til de røde tallene.

Høye lønninger og enorme overgangssummer blir hevet til himmelen på grunn av klubber som tar store banklån eller lener seg på rike onkler.

- Ca. en tredjedel av klubbene bruker 70% eller mer av sine inntekter på lønninger. Inntektene til klubbene økte med 10% i fjor, mens spillerlønningene økte med 18%. Det er åpenbart at dette ikke kan fortsette, sier han.

Premier Leauge-direktør Richard Scudamore uttalte denne uken at han ikke liker at det skal innføres begrensninger på hva klubbeiere kan benytte av private midler på sine klubber, som sjeik Mansour i Manchester City. Dette sier Infantio seg meget uenig i.

- Vi skal ikke gjøre alle klubber like, men vil bare gi dem muligheten til å ha like mye penger å rutte med. Nå kjøper rike folk de største klubbene, for det er der de kan tjene penger. Først og fremst ønske vi en sunn økonomi, hvor mindre klubber kan investere i infrastruktur slik at de kan konkurrere med de større klubbene, fortsetter Infantino.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For engelske klubber kan dette regelverket bety store problemer.

Telegraph forteller at i 2007-08 sesongen, gikk 14 av 20 klubber i Premier League med underskudd. I tillegg til engelske storklubber som Liverpool, Manchester United og Chelsea, vil imidlertid også eurpeiske giganter som Real Madrid, AC Milan og Inter får problemer med regelendringen.