Høring om svineinfluensaen

Mennesker verden over gikk med munnbind da svineinfluensaen herjet. Lederen av Europarådets helsekomite mener at det slett ikke var snakk om en pandemi. Foto: Scanpix. Montasje: ABC Nyheter.
Mennesker verden over gikk med munnbind da svineinfluensaen herjet. Lederen av Europarådets helsekomite mener at det slett ikke var snakk om en pandemi. Foto: Scanpix. Montasje: ABC Nyheter.

Europarådets helsekomité har sett seg lei på at legemiddelindustrien dikterer WHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av helsekomiteen har kalt pandemien for «en av århundrets største medisinalskandaler».

– Vi har hatt en mild influensa – og en falsk pandemi, sier Wolfgang Wodarg, som er formann for Europarådets helsekomité, ifølge Klassekampen.

Les også: - Svineinfluensa mindre farlig enn vanlig influensa

Dikterer

Han har sett seg lei på at den farmasøytiske industrien dikterer pandemiberedskapen. Han mener at legemiddelindustrien ikke kan ha patent på å utvikle et såpass viktig preparat som vaksinen.

Les også: Tar ikke ansvar for H1N1-vaksine

Europarådets helsekomité vil til bunns i saken, og arrangerer en åpen parlamentarisk høring tirsdag 26. januar. Både Verdens helseorganisasjon (WHO), vaksineprodusenter og uavhengige medisinske eksperter vil diskutere saken med parlamentarikerne.

Den tyske parlamentarikeren er også epidemiolog og tidligere helsedirektør i Flensburg, og derfor har han fulgt H1N1-pandemien nøye fra 11. juni og fram til i dag. Han kaller pandemien for «en av århundrets største medisinalskandaler», og derfor har han tatt opp saken i Europarådet.

Ansatte i WHO lønnet av legemiddelindustrien

11. juni 2009 i Genève erklærte WHOs generaldirektør, Margaret Chan, svineinfluensaen for en pandemi. Det betød enorme økonomiske gevinster for legemiddelindustrien.

Det som ikke kom fram var at flere av rådgiverne WHO har brukt sto på lønningslistene til legemiddelselskapene.

Mange av medlemslandene, blant annet Norge, har kontrakter med de store legemiddelselskapene som forplikter å kjøpe vaksine om en pandemi bryter ut. Svine- influensaen har hittil kostet over 6.000 mennesker livet, mens vanlig influensa koster rundt en halv million mennesker livet, ifølge WHO.

Personvernpolicy