Trekker farlig slankemiddel

Det europeiske Legemiddelverket (EMA) trekker slankemiddelet Reductil fra markedet, på grunn av økt risiko for hjerteinfarkt og slag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slankemiddelet Reductil, som inneholder virkestoffet sibutramin, blir midlertidig trukket tilbake fra markedet av Det europeiske legemiddelverket (EMA).

- Det er ingen grunn til panikk, men vi oppfordrer brukere av sibutramin-medisin til å ta en samtale med legen om hvordan de skal behandles videre, sier overlege Kjetil Retterstøl ved utredningsavdelingen i Legemiddelverket til ABC Nyheter.

Legemiddelverket i Norge har tidligere formant om forsiktighet ved bruk av legemidler som inneholder sibutramin.

En ny studie med nesten 10.000 overvektige pasienter med hjerte- og karsykdommer viste at risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt eller slag var høyere for de som fikk Reductil, sammenlignet med de som fikk sukkerpiller.

Retterstøl forteller at studien har vist en økning på 10-20 prosent i risiko for hjerte- og karsykdommer for folk som har brukt medisinen i flere år.

- Det var litt overraskende. Man gikk ut fra at pasientene ville ha mindre risiko for hjerte- og karsykdommer når de gikk ned i vekt, men det slo altså ikke til. Det har skapt så mye usikkerhet rundt preparatet at man har valgt å trekke det tilbake midlertidig, sier overlegen.

Ifølge Folkehelseinstituttets reseptregister gikk over 20.000 personer på slankemiddelet i Norge i 2008.

Ifølge The Guardian er Reductil det mest brukte reseptbelagte slankemiddelet i Storbritannia. 86.000 briter brukte medisinen i 2009.

Avisen skriver videre at brukere ikke behøver å bekymre seg, men at de burde avtale en time med legen for å finne alternative behandlingsmetoder.

Personvernpolicy