Intern gransking ved sykehuset i Asker og Bærum

Sykehuset Asker og Bærum har satt i gang intern gransking etter at kreftsyke pasienter kan ha dødd fordi sykehuset ikke behandlet dem tidsnok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG har ansatte foretatt endringer i det elektroniske pasientjournalsystemet, slik at behandlingen av pasienter ble utsatt.

Blant annet er det på den kirurgiske avdelingen avdekket at enkelte pasienter ikke har fått nødvendig poliklinisk oppfølging etter innleggelse, og at rutiner for poliklinisk oppfølging ikke har vært fulgt.

Viseadministrerende direktør Ole Tjomsland ved Vestre Viken HF, som Sykehuset Asker og Bærum er en del av, kan ikke utelukke at systemsvikten har fått fatale konsekvenser for kreftpasienter som har ventet.

Ukjent antall

Helsetilsynet er også varslet om den interne granskingen som nå er satt i gang. Tjomsland sier saken er veldig stygg.

Tjomsland er ukjent med hvor mange pasienter som er berørt av systemsvikten.

Saken ble først kjent internt 5. november i fjor da en kreftpasient klaget til sykehuset på manglende innkalling og oppfølging etter kreftbehandling.

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus ble orientert muntlig om saken før jul, men det var først etter at han fikk en skriftlig orientering at det ble klart at systemsvikten hadde fått konsekvenser for enkeltpasienter.

Frp krever gjennomgang

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen krever at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) setter i gang en total gjennomgang knyttet til denne saken. Hun viser til at en rekke andre sykehus her i landet bruker det samme elektroniske pasientjournalsystemet.

– Dette er svært alvorlig. Dersom medisinskfaglige råd er blitt tilsidesatt som følge av systemsvikt, så kan dette ha kostet menneskeliv. Det er helt nødvendig at man raskt får tatt en gjennomgang av samtlige sykehus som bruker dette systemet, sier Jensen.

Hun frykter at saken kan utvikle seg til å bli en enorm skandale dersom det også har funnet sted tilsvarende systemsvikt andre steder i landet.

Jensen ber Strøm-Erichsen umiddelbart sette i gang gransking av Sykehuset Asker og Bærum, samt de andre sykehusene som bruker det samme journalsystemet. (©NTB)

Personvernpolicy