Desperate haitiere plyndrer barnehjem

DESPERATE: Haitiere plyndrer et sammenrast hus i Port-au-Prince. Flere barnehjem har de siste dagene blitt utsatt for angrep fra folk på jakt etter mat og vann. Foto: REUTERS / Tatyana Makeyeva / SCANPIX
DESPERATE: Haitiere plyndrer et sammenrast hus i Port-au-Prince. Flere barnehjem har de siste dagene blitt utsatt for angrep fra folk på jakt etter mat og vann. Foto: REUTERS / Tatyana Makeyeva / SCANPIX

Flere barnehjem er plyndret av haitiere på desperat jakt etter mat, vann og medisiner, forteller hjelpearbeidere i det jordskjelvrammede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenraste hus og butikker ble tidlig tømt for varer etter at jordskjelvet rammet Haiti torsdag. Ettersom vaktholdet i gatene i hovedstaden Port-au-Prince er blitt bedre, har flere rettet oppmerksomheten mot barnehjem i jakten på mat og vann, sier hjelpearbeidere til CNN.

Onsdag ble barnehjemmet Maison de Lumiere som huser 50 foreldreløse barn, angrepet av en gruppe på 20 bevæpnede menn, opplyser ansatte i Joint Council on International Children’s Services.

Les alt om jordskjelvet her.

Stjeler mat og vann

Et annet barnehjem like i nærheten med 135 barn skal ha blitt plyndret en rekke ganger bare de siste dagene, mens et tredje hjem med 17 barn stadig opplever at folk bryter seg inn på området og stjeler av vannforsyningene som er reservert barna.

– Det var stille i begynnelsen, men nå er situasjonen blitt mer desperat, sier pastor David Beck i Child Hope International, som driver Maison de Lumiere.

Han legger til at det ikke ble avfyrt skudd da de bevæpnede mennene forsøkte å trenge seg inn, men en ansatt ved barnehjemmet ble slått i hodet med en stein.

– Hvis folk tror at du har mat, så kommer de til å forsøke å ta den, sier Beck og påpeker at barnehjemmet forsøker å rasjonere på den maten de fortsatt har.

Les også: Dramatisk mangel på vann

Stenger dørene

Enkelte barnehjem har stengt portene i håp om å holde inntrengere unna, opplyser Tom DiFilippo i Joint Council on International Children’s Services, en organisasjon som arbeider for barn uten familie.

– Vi kan bare gi barnehjemmene forsyninger for en dag eller to. Gir vi mer, kommer de lokale på døra, sier DiFilippo.

Han legger til at han daglig får meldinger fra barnehjem som enten har lite mat eller opplever plyndring. Fra enkelte barnehjem er det også rapportert dødsfall.

Før jordskjelvet var det 380.000 foreldreløse barn i Haiti. Hvor mange som er blitt foreldreløse etter skjelvet, finnes det ikke tall på.

Opp mot 200.000 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet.

Les også: - Dødstallene kunne vært en tiendedel

Største tap av menneskeliv for FN

Samtidig opplyser FN at minst 61 FN-ansatte er funnet omkommet etter jordskjelvet i Haiti i forrige uke.

Hovedkvarteret for FNs fredsbevarende styrker i Haiti raste sammen i jordskjelvet. Andre FN-bygninger kollapset også.

25 sivile FN-arbeidere mistet livet, i tillegg til 24 militære og tolv politifolk, opplyser FN. Ulykken er dermed den verste som har rammet FN når det gjelder tap av menneskeliv. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy