Jordskjelvet har utløst en veldedighetsstorm

Har talentspeider Simon Cowell det som skal til av troverdighet når det gjelder veldedige formål og når han veies mot Bob Geldof og hva han har fått til på området? Foto: Phil McCarten/Max Nash (AP Photo/Scanpix)
Har talentspeider Simon Cowell det som skal til av troverdighet når det gjelder veldedige formål og når han veies mot Bob Geldof og hva han har fått til på området? Foto: Phil McCarten/Max Nash (AP Photo/Scanpix)

Simon Cowell overtar stafettpinnen etter Bob Geldof og får ansvaret for å samle artisttroppene til ny veldedighetssingel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midge Ure og Bob Geldof skrev «Do They Know It’s Christmas?» i 1984. Foto: Max Nash (AP Photo/Scanpix) Midge Ure og Bob Geldof skrev «Do They Know It’s Christmas?» i 1984. Foto: Max Nash (AP Photo/Scanpix)

(ABC Nyheter): Flere plateinnspillinger er på gang etter at jordskjelvet i Haiti har utløst en storm av veldedighetsvilje i musikk- og underholdningsbransjen.


Les også: Lager Haiti-låt


Etter at det i går ble kjent at U2 slår seg sammen med Jay-Z for å spille inn en ny låt til inntekt for jordskjelvofrene i Haiti, har Storbritannias statsminister Gordon Brown kommet med oppfordring til musikkbransjen om å slå seg sammen for spille inn enda en veldedighetslåt for å hjelpe jordskjelvrammede i Haiti.

Cowell får ansvaret

I samråd med avisen The Sun har han kommet frem til at han ønsker at X Factor- og Idol-general Simon Cowell skal organisere det hele.

Cowell har takket ja til oppfordringen og bekrefter overfor BBC at han vil forsøke å samle britiske artister i løpet av 48 timer for å ferdigstille en ny singelplate.

Les også: Artistene stiller opp for Haiti


Coverlåt

Cowell uttalte seg om oppdraget til pressen under prisutdelingen National Television Awards i London i går kveld, og avslørte at han allerede har noen ideer til hvilken coverlåt som kan være aktuell for formålet, dog uten å røpe hvilken låt det er snakk om.

- Vi har tatt en avgjørelse i dag. Vi har ikke all verdens tid på oss til å få til dette, men vi kommer til å gjøre det vi kan for å samle inn så mange penger som mulig, fortalte Cowell etter at han hadde mottat prisen for årets beste talentshow på TV.

Har bare 48 timer på seg

På spørsmål fra BBC om vi kan forvente å finne fjorårets X Factor-vinner Leona Lewis og Britain Got Talent-deltager Susan Boyle som bidragsytere på singelen, svarte han:

- Jeg må forsøke å sette det hele sammen i løpet av snaue 48 timer. Vi ønsker å få med så mange artister som mulig, hvem enn det nå er vi får tak i og som er tilgjengelige, kommer til å bli med på innspillingen.

Cowells meddommer i den britiske utgaven av X Factor, Cheryl Cole fra gruppen Girls Aloud, kommenterte også veldedighetssingelen og sier at hun gjerne stiller opp.

- Jeg synes at dette er en fantastisk ting å gjøre. Jeg hadde elsket å få være med på det.

Les også: Ber fansen om nødhjelp


Store stjerner

Det verserer allerede rykter om at størrelser som Beyoncé, Lady GaGa, Robbie Williams, Wyclef Jean og nevnte Leona Lewis skal ha fått tilbud om å bidra på singelen.

Også i Danmark planlegges det en ny utgivelse til inntekt for de mange lidende på Haiti, melder avisen Politiken.

Låten «Skrøbeligt Fundament» er skrevet og produsert av de to danske artistene Sys Bjerre og Søren Mikkelsen, som ellers har fått med seg Isam B, Julie Berthelsen, Thomas Buttenschøn, Infernal, Karen, Rasmus Nøhr, Medina og Rasmus Seebach på innspillingen.

Sangen får premiere under en større direktesendt innsamlingsaksjon på DR1 førstkommende lørdag, mens radiostasjonene mottar sine eksemplarer for avspilling over eteren fra mandag av.

Alle inntektene fra salget fordeles uavkortet mellom organisasjonene Leger Uten Grenser, Folkekirkens Nødhjælp, Unicef og Redd Barna.

I Danmark ble det også laget en veldedighetssingel til inntekt for tsunamiofrene i Asia i 2004. «Hvor Små Vi Er», som låten het, samlet da inn mer enn tre millioner danske kroner.

Enorm giverglede

Jordskjelvet i Hiati har utløst en enorm giverglede fra artister verden rundt. Men det er ikke første gang musikere oppfordres til å gi ut musikk til inntekt for ofrene etter store katastrofer.

Det var omtrent det samme som skjedde da Bob Geldof tok initiativ til Band Aid en kjølig novemberdag i 1984. Han fikk raskt samlet de heteste britiske artistene som gikk sammen i studio for å spille inn julelåten «Do They Know It’s Christmas?», skrevet av Geldof selv i samarbeid med Midge Ure fra Ultravox. Singelen ble gitt ut i god tid før jul det året og gikk rett til topps på listene. Hensikten var å hjelpe de sultrammede i Afrika. Mottoet var «Feed The World».

Blant tidenes mest solgte

«Do They Know It’s Christmas?» er fremdeles loggført som en av de aller mest innbringende i britisk platehistorie med mer enn 3,5 millioner solgte eksemplarer bare i Storbritannia. Rekorden ble stående frem til 1997, og måtte da se seg slått av Elton Johns minnesang til ære for da nylig avdøde prinsesse Diana: «Candle In The Wind 1997».

Suksessen med Band Aid fortsatte som kjent sommeren etterpå med det gigantiske konsertarrangementet Live Aid, med parallelle TV-direktesendte konserter både fra Wembley i London og fra Philadelphia Stadium i USA.

Amerikanske artister slo seg sammen under fellesnavnet USA For Africa, og skapte en landeplage i form av «We Are The World», skrevet av Michael Jackson og Lionel Richie.

I Norge

Etter tsunamikatastrofen julen 2004 ble stiftelsen Dugnad nesten umiddelbart stablet på beina for å arrangere støttekonserter for å hjelpe alle oftrene etter naturkatastrofen i Sørøst-Asia.

Dugnad for Haiti er en avlegger fra Dugnad 2004, og går etter etableringen i forrige uke i bresjen for en rekke støttekonserter landet rundt, med søndagens konert i Operaen som et høydepunkt.

I forbindelse med den første Dugnad skrev Lene Marlin og Espen Lind låten «Venn» sammen, og fikk majoriteten av Norges ledende musikere med seg i studio for å spille inn låten i fellesskap.

ABC nyheter kjenner ikke til om det foreligger tilsvarende planer fra norske artister etter Haiti-jordskjelvet, men tilbake i 1985 gikk musikkeliten sammen under navnet Forente Artister og spilte inn albumet «Sammen For Livet» (se video under).

Tittelsporet, skrevet av Åge Aleksandersen og Halvdan Sivertsen, ble også en stor slager i Norge det året.Personvernpolicy