Nå kan alle bli Mars-fotograf

HiRise har tatt dette bildet som viser kanaler i de høylandene sør på Mars. Forskere mener mønstrene er typisk for kanaler skapt av rennende vann. Foto: NASA
HiRise har tatt dette bildet som viser kanaler i de høylandene sør på Mars. Forskere mener mønstrene er typisk for kanaler skapt av rennende vann. Foto: NASA

NASA vil la folk flest bestemme hvilke høyoppløselige bilder av Mars de skal ta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): NASAs mest avanserte kamerasystem i bane rundt Mars (HiRise), har siden det ankom den røde planeten i romsonden Mars Reconnaissance Orbiter i 2006 tatt og sendt nesten 13.000 bilder tilbake til jorda.

HiRise har tatt svært detaljerte bilder av kanaler, kratre og det som ser ut som skoger med bartrær på Mars. I virkeligheten er «trærne» en illusjon skapt av frossen karbondioksid.

På tross av de mange bildene HiRise har tatt, er foreløpig bare én prosent av Mars' overflate avbildet.

Se også: Metangåten på Mars

Nå vil NASA få folk flest mer interessert i arbeidet med HiRise, ved å la de som vil komme med forslag til hvor på Mars HiRise skal ta høyoppløselige bilder neste gang. Ved hjelp av et online-verktøy, som viser en mindre detaljert oversikt over Mars' overflate, kan hvem som helst plukke ut et område de vil ha avbildet, og begrunne valget sitt.

Her kan du sende inn bilde-forslag

Den 18 personer store forskergruppa som styrer HiRise, vil deretter rangere forslagene i en bildekø. Tusenvis av ventende mål vil bli avbildet etterhvert som været og posisjonen til HiRise tillater det.

Les også: Mer vann på mars

Informasjonsmengden Mars Reconnaissance Orbiter har sendt tilbake til jorda de siste årene har vært mer enn alle andre Mars-fartøy har bidratt med tilsammen.

Dette HiRise-bildet viser Victoria-krateret nær Mars' ekvator. Krateret er omtrent 800 meter bredt.Dette HiRise-bildet viser Victoria-krateret nær Mars' ekvator. Krateret er omtrent 800 meter bredt.

Ras og frossen karbondioksid skapte «trær» på Mars. Foto: NASARas og frossen karbondioksid skapte «trær» på Mars. Foto: NASA

Sanddyner i Procotor-kratere på den sørlige halvkule.Sanddyner i Procotor-kratere på den sørlige halvkule.Personvernpolicy