Solheim fikk geit i gave

GAVMILD: Denne geita fikk miljøminister Erik Solheim av stammelederen. Han kunne dessverre ikke ta den med seg til Norge.
GAVMILD: Denne geita fikk miljøminister Erik Solheim av stammelederen. Han kunne dessverre ikke ta den med seg til Norge.

Når en stammeleder gir deg en gave, kan du bare ikke si nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROM AMIR, SUDAN (ABC Nyheter): Det ble et lite diplomatisk dilemma for utviklingsminister Erik Solheim da han torsdag besøkte en stamme av nomadefolket Misseriya i Sudan.

Etter å ha samtalt med sjefen for den lille grupperingen, som har havnet i en alvorlig skvis som følge av fredsavtalen mellom nord og sør, var det tid for å gi ministeren en gave.

Fordi de ikke hadde fått vite om besøket før kort tid i forveien ble gaven nokså improvisert.

Kunne ikke si nei

Rett utenfor sirkelen der stammen tok i mot ministeren sto det en geit, langt borte fra resten av flokken. Årsaken ble ikke klar, før møtet var over.

- Siden vi ikke visste at du skulle komme, så har vi dessverre ikke fått forberedt en skikkelig gave. Men vi vil gi deg noe som vi verdsetter høyt, sa Athiama Dudi Jaber, og overrakte geita til ministeren.

- Tusen takk, var alt Solheim klarte å si, før han bandt geita løs fra treet der den sto.

Etter en kort rådslagning med FNs eksperter ble det klart at dette ikke var en gave man kunne takke nei til, og dermed ble geita lempet inn i en av FN-bilene og tatt tilbake til leiren.

- Selv om geita er veldig søt, så går det dessverre ikke an å ta den tilbake til Norge. Den kunne nok blitt et godt tilskudd på regjeringskonferansen, spøkte Solheim.

- Nei, vi er nødt til å overlate den til den zambiske FN-kontingenten i Abyei, og jeg er redd de ikke vil behandle den like godt som jeg ville. Den blir nok et festmåltid for dem, sier Solheim til ABC Nyheter.

Nomadene får problemer

Som en følge av en mulig deling av Nord- og Sør-Sudan har nomadefolket fått problemer. De kan ikke lenger krysse grensene som de ønsker. Blant annet fordi regjeringen i sør ikke vil akseptere at sivile bærer våpen, noe som stammefolket ser på som helt nødvendig for å sørge for egen sikkerhet.

På denne tiden av året ville de normalt søkt beitemarkene i Unity State, men ifølge stammelderen er det nå umulig.

- Det har vært flere tilfeller der vi har blitt skutt på, og SPLA sier vi ikke får bære våpen. Hvis vi gjør det angriper de oss. Men i oktober var det to Misseriya som ble skutt og drept, selv om de ikke hadde våpen. Nå blir vi anbefalt å ikke reise dit. Derfor vil vi heller krysse elven og dra til Warrap State, sa Dudi Jaber til Solheim.

FN prøver å forhandle fram en løsning som innebærer at våpnene blir overlatt til myndighetene i sør når nomadene skal inne i dette området, men det har foreløpig ikke kommet i stand.

- Hvis vi får til en slik løsning, med en garanti for at vi får våpnene tilbake, så vil vi gå med på det, sier stammelederen.

Uttalelsen kan likevel være preget av at man har høytstående besøk. Utfordringen med nomadefolket er en av de største i forbindelse med fredsavtalen mellom nord og sør. Hva som kommer til å skje med folkegruppen hvis sør løsriver seg, er fortsatt veldig usikkert.


ABC Nyheter har besøkt Sudan med stipend fra Utenriksdepartementet.

Personvernpolicy