Manglet celler – lot ranssiktet gå

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann som var siktet for to brutale ran, satt seks dager på glattcelle. Da ga Oslo tingrett politiet ordre om å løslate ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken har det vært akutt mangel på fengselsceller på Østlandet. Mandag morgen satt det 19 varetektsfanger på glattcelle ved ulike politiarrester i stedet for i fengsel, skriver Aftenposten.

En av dem, en 21-åring som er siktet for to grove ran, ble løslatt av Oslo tingrett. Retten karakteriserer ranene som brutale, men mente likevel det ville være et uforholdsmessig inngrep å holde mannen i varetekt på glattcelle etter at han hadde sittet der i seks dager.

21-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, mener politiet fengsler for mange.

– Politimesteren i Oslo har ansvaret for å løslate dem som sitter på glattcelle, men han gjør ikke det før retten griper inn, sier Elden.

Men politimester Anstein Gjengedal nekter å heve terskelen for varetekt.

– Vår jobb er å gjøre Oslo til en tryggere by. Da må vi pågripe og fengsle dem som begår alvorlig kriminalitet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimesteren mener likevel at situasjonen med akutt mangel på fengselsceller er håpløs. Tallet på innsatte i varetekt har økt de siste fem årene; fra et gjennomsnitt på 619 i 2004 til 799 i fjor.

Advokat Elden mener Norge mangler varetektsplasser fordi Storberget har fylt opp fengslene for å forbedre soningskøen, men statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap), er ikke enig i den framstillingen.

– Vi har etablert 400 nye fengselsplasser i løpet av fire år og vi etablerer 251 når Halden fengsel åpner, sier han.

Halden fengsel vil ha plass 252 innsatte og blir det nest største fengselet i landet når det åpner til høsten. (©NTB)