Dramatisk mangel på vann

Fireåringen Joicy tar en god slurk av en vannflaske på et feltsykehus i Port-au-Prince. Tilgangen på rent vann er avgjørende for de jordskjelvrammede i Haiti. – Behovet for vann er helt prekært nå, sier Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp. Foto: REUTERS / Wolfgang Rattay / SCANPIX
Fireåringen Joicy tar en god slurk av en vannflaske på et feltsykehus i Port-au-Prince. Tilgangen på rent vann er avgjørende for de jordskjelvrammede i Haiti. – Behovet for vann er helt prekært nå, sier Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp. Foto: REUTERS / Wolfgang Rattay / SCANPIX

Behovet for vann er helt prekært nå, sier Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp i Port-au-Prince.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KN er på plass i Haitis hovedstad med renseutstyr som skal gi tusenvis av mennesker rent vann.

Les alt om jordskjelvet i Haiti her.

– Vi vet at en million mennesker er husløse, og at tilgangen på vann ikke var den beste før skjelvet. Nå har vi hundretusener av mennesker som bor ute i leirer og ikke har tilgang til vann eller sanitære løsninger, sier Grieg Riisnæs på vei til Bel Air-slummen.

Der samarbeider KN og den brasilianske hjelpeorganisasjonen Viva Rio om å sette opp vannforsyninger for to leirer med husløse.

Se video: Her kollapser en husrekke

Farlig område

– Dette er «red zone», et av de farligste områdene i Port-au-Prince, sier Grieg Riisnæs idet vi svinger inn i leiren.

Les også: De fem kraftigste jordskjelvene

Rundt 1.600 mennesker, kvinner, menn, barn, har slått seg ned på en åpen plass med noen få eiendeler de har hentet ut fra sine ødelagte hjem. Scenen er den samme som overalt i hovedstaden. Men disse hjemløse er blant de heldige få som har fått vann.

– Jeg kom hit morgenen etter skjelvet fordi huset mitt raste sammen. Her har vi fått vann to ganger om dagen, forteller Alina Louijeune, som mistet sønnen sin i skjelvet.

Urent vann

– Etter den første livreddende fasen så dreier hjelpearbeidet seg først og fremst om vann, mat og telt. Hovedinnsatsen vår er på vann og sanitære forhold, sier Grieg Riisnæs til NTB.

– I denne situasjonen tyr mange til urent vann. Og på grunn av det begynner vi å se forekomster av diaré, sier han videre.

Les også: Advarer mot å adoptere barn fra Haiti

Med renseutstyret KN nå har fått til byen, vil de kunne forsyne 5.000–6.000 mennesker med rent vann i døgnet.

En stor tankbil med vann svinger inn på plassen. Vannslangene kobles til, og så tappes det vann i bøtter og kanner til jordskjelvofrene som samler seg rundt bilen.

Bygger latriner

– Vi har også folk rundt om i byen for å finne ut hvor vi kan reparere sisterner og hvor det er mest hensiktsmessig for oss å sette opp vannrenseutstyret, sier Grieg Riisnæs og tar oss med opp på taket av en stor bygning ved plassen.

På en fotballbane rett bak bygningen er det enda flere tusen hjemløse under plastduker og enkle skur de har snekret sammen den siste uka. Nå skal også de få rent vann.

– Der er det stort behov for vann, og ikke minst latriner. Det skal vi begynne å grave for dem, sier Grieg Riisnæs

Bare starten

På taket står allerede fire store tanker som hver rommer rundt 2.000 liter med vann. I tillegg skal det settes opp flere 10.000-liters putetanker fra Kirkens Nødhjelp.

KN har fått 10 millioner kroner i støtte fra UD, og i tillegg er det samlet inn knappe 10 millioner kroner.

– Det betyr at vi har ressurser til å forsterke arbeidet her nede. Dette er bare starten. Port-au-Prince kommer til å trenge hjelp de neste ti årene, sier Grieg Riisnæs. (©NTB)

Personvernpolicy