Dropper Haiti-gebyr

MER TIL HAITI: Telenor dropper å ta gebyr for Haiti-telefoner.
MER TIL HAITI: Telenor dropper å ta gebyr for Haiti-telefoner.

Telenor tar ikke betalt for pengene du donerer per telefon, men det gjelder bare for Haiti-katastrofen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Tirsdag bestemte Telenor at de ikke tar betalt for givertelefoner til hjelpeorganisasjonenes arbeid i Haiti.

- Alle kostnader vi har i forbindelse med å etablere telefonen, samle inn pengene og liknende, vil vi ikke belaste hjelpeorganisasjonene med, sier informasjonssjef Elisabeth Evjen i Telenor til ABC Nyheter.

Symboleffekt

Det betyr at pengene nå går uavkortet til hjelpeorganisasjonenes arbeid, forutsatt at organisasjonene selv har søkt om momsfritak for donasjonene.

- Hvorfor gjør dere dette nå?

- Vi er opptatt av at det har en symboleffekt ved at pengene går direkte til giveraksjonen. Vi håper det får flere til å gi, sier Evjen.

Selv om avgjørelsen ble tatt i går, gjelder fritaket fra katastrofen inntraff.

Bråk i Danmark

I Danmark har teleoperatøren TDC fått krass kritikk i media for å ta gebyrer for givertelefoner til Haiti. Onsdag gikk de ut med en melding om at også de har droppet gebyret.

TDC krevde tre prosent av beløpet som ble donert til Røde Kors.

- Hvorfor har vi ikke gjort det før? For det første har ikke Røde Kors spurt oss, og så har det påvirket oss at det har blitt skrevet om i mediene, sier konserndirektør Jesper Theill Eriksen til Ritzau.

Evjen vil ikke si hvor mye givertelefoner vanligvis koster hjelpeorganisasjonene, og mener slike opplysninger er opp til organisasjonen selv å gi ut.

- Vi har en etableringskostnad, men det handler om aktørenes forhold til oss, og de får eventuelt gå ut med det selv, sier Evjen.

Avgjørende

Mediesjef Jon Martin Larsen i Røde Kors sier at organisasjonen har fått inn rundt fem millioner kroner på givertelefoner. At Telenor dropper gebyrene betyr om lag ti prosent - en halv million kroner - mer i midler til organisasjonen.

- Det bidrar til at vi kan sende ned en ambulanse, slik vi gjør i morgen. Men så skal vi også legge til at Telenor har gitt 250.000 kroner i tillegg, så de er en av de som gir mye nå. Vi har også fått én million kroner av Aker Solutions i dag. Det er helt avgjørende for vårt arbeid, sier Larsen til ABC Nyheter.

- Nasjonal dugnad

Han understreker at de setter enormt pris på gebyrfriheten.

- Hvordan opplever dere givergleden til Haiti?

- Vi ser nå at nordmenn er i ferd med å gjøre en nasjonal dugnad. Per i dag markerte vi 20 millioner innsamlede midler, og det er før vi har sett resultatene av bøsseaksjoner de siste ukene. Nå håper vi å holde trykket lenge, for menneskene på Haiti har helt klart langsiktige behov, sier Larsen.

Til opplysning: ABC Nyheter er en del av ABC Startsiden, som er eid av Telenor.

Personvernpolicy