Se opp! Du kan være i livsfare

RASFARE: For å unngå disse istappene trenger du alt annet enn kjølig beregning. Brannvesenet i Oslo anbefaler å ta forholdsregler og se opp!
RASFARE: For å unngå disse istappene trenger du alt annet enn kjølig beregning. Brannvesenet i Oslo anbefaler å ta forholdsregler og se opp!

Oslo Brann- og redningsetat advarer mot istapper rett over hodet ditt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Med varmere vær kommer også istappene. Og selv om du kanskje fortsatt synes det er kaldt - se opp. De er der!

- Det viktigste og beste rådet i disse tider er «se opp!», bokstavelig talt, sier leder Rolf Nordberg i beredskapsavdelingen i Oslo Brann- og redningsetat til ABC Nyheter.

Stor pågang

Han forteller at brannvesenet allerede har pågang fra publikum som lurer på hva som skal og burde gjøres, og hvem som har ansvaret for å gjøre dette. Og meldingen er klar:

- Det er gårdeier som har ansvar for å sperre av området og rydde taket for istapper, sier Nordberg.

Mange steder i hovedstaden ser man allerede skilt og andre advarsler mot å gå på fortauene. Men det er ikke nok, sier beredskapslederen.

- Jeg har vært ute og sett litt, og jeg ser at enkelte er flinke til å sette opp sperrebånd og advarsler. Det varierer fra skilt skrevet med kulepenn til store, kvadratiske flagg. Men det alene holder ikke. Man må sørge for å rydde taket, sier Nordberg.

Livsfarlig

Slik så det ut i Markveien onsdag. (Foto: Atle Jørstad)Slik så det ut i Markveien onsdag. (Foto: Atle Jørstad)

Skjer det en ulykke, er også gårdeieren ansvarlig.

Ifølge brannvesenet er det ingen tvil om at istappene er livsfarlige.

- Det er absolutt livsfarlig. Vi har ikke registrert noen personskader hittil, men vi får ikke nødvendigvis beskjed, heller, sier beredskapslederen.

Til tross for faren, er folk lite oppmerksomme.

- Jeg tror ikke folk har fokus på dette. Det er noe med å se opp, for istappene slipper. Særlig når man kommer rundt null grader, sier Nordberg.

Mye i sentrum

Han forteller at istappene er et problem som dukker opp hvert år i alle byer med tilsvarende klima og bebyggelse som Oslo.

- Det er spesielt mye i de såkalte 1890-gårdene, og eldre bebyggelse med mye kondens, stor forskjell på kulde og varme. Det betyr mange befolkede områder, som sentrumsgatene, Grünerløkka og Grønland, sier Nordberg.

Senest i fjor var det flere ulykker med personer som ble truffet av is og snø som raste fra bygninger, ifølge beredskapslederen.

- Det som gjør dette skummelt er at istappen snur seg rundt i lufta, og treffer bakken med den tyngste delen ned. Og det er viktig å huske på at vann er tungt. Istappene veier en del, sier han.

Personvernpolicy