- Obama i tenkeboksen etter senatsvalg

Det republikanske opposisjonspartiets seier i senatsvalget i delstaten Massachusetts ble en alvorlig tankevekker for USAs president Barack Obama (bildet).
Det republikanske opposisjonspartiets seier i senatsvalget i delstaten Massachusetts ble en alvorlig tankevekker for USAs president Barack Obama (bildet).

Senatsvalget i Massachusetts ble et braknederlag for USAs president Barack Obama og hans demokratiske parti. Nå må Obama gå i tenkeboksen, tror en norsk USA-kjenner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framtiden for Obamas reform av helsevesenet blir det store spørsmålet i dagene framover, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Les også: Katastrofevalg for Obama

Sviende nederlag for Obama

For valget i Massachusetts kan langt på vei tolkes som en folkeavstemning om reformen, mener han.

Demokratene slikket onsdag sine sår etter at partiet tapte valget til senatsplassen som ble ledig da veteranen Edward Kennedy døde i august i fjor. Mange av demokratene i Kongressen i Washington ser nå med bekymring fram til mellomvalget i november.

Mellomvalget

Amerikanerne skal 2. november i år velge nye representanter til alle de 435 plassene i Representantenes hus og til 36 av de 100 plassene i Senatet. Fram til da må Obama og hans regjering greie seg med støtte fra 59 senatorer – én mindre enn før.

Det betyr at regjeringen ikke lenger har de 60 stemmene som må til i Senatet for å avverge at den republikanske opposisjonen blokkerer vedtaket. Republikaneren Scott Brown, som vant suppleringsvalget i Massachusetts, vil stemme mot helsereformen.

– Massachusetts-valget var på sett og vis en folkeavstemning om denne reformen. Resultatet avspeiler en så sterk motstand at det kan bli risikabelt for Obama å fortsette kampen for å få den vedtatt, med tanke på mellomvalget i november, sier Svein Melby.

Forfra?

– Det store spørsmålet er om presidenten nå vil sette dette på spissen, eller om han vil velge å starte forfra igjen, tror Melby.

– Det har bredt seg en økende skepsis til helsereformen, og nå blir det betydelig vanskeligere å få den igjennom i Kongressen, sier han.

Han ser ikke bort fra at Obama kan ha overvurdert mandatet velgerne ga ham til å føre en liberal innenrikspolitikk, det vil si en politikk noe til venstre for sentrum, da han ble valgt i 2008.

– Massachusetts-resultatet viser at USA er et sentrum-høyre-samfunn, mener Melby.

Mange amerikanere sliter tungt økonomisk som følge av den globale økonomiske krisen og dens ringvirkninger i USA. De tenker på lommeboken og på hva store reformer vil koste, sier seniorforskeren til NTB.

Personvernpolicy