I fengsel for å være homo

Steven Monjeza og Tiwonge Chimbalanga hånes av folkemengden på vei til rettssalen. De risikerer 14 års fengsel for å ha forlovet seg. Foto: Reuters / Eldson Chagara / Scanpix.
Steven Monjeza og Tiwonge Chimbalanga hånes av folkemengden på vei til rettssalen. De risikerer 14 års fengsel for å ha forlovet seg. Foto: Reuters / Eldson Chagara / Scanpix.

Disse to homofile risikerer 14 års fengsel. Årsak: De forlovet seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): - Ifølge våre lover er homoseksualitet forbudt, og forlovelsen var et klart brudd på malawiske lover, sa informasjonsminister Leckford Thotho i en pressemelding i går.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Steven Monjeza og Tiwonge Chimbalanga forlovet seg 26. desember i fjor. De gjennomførte en tradisjonell forlovelsesseremoni, og er det første homofile paret som gjennomfører en slik seremoni i det afrikanske landet. Denne seremonien regnes på lik linje med giftemål i Malawi.

Bare to dager etterpå ble de arrestert og tiltalt for «unaturlig samkvem mellom menn og alvorlig offentlig usømmelighet».

For dette risikerer de å måtte sitte 14 år i fengsel. Malawi har nektet å bøye av for internasjonalt press, og informasjonsministeren sa tidligere at «vi er et suverent land med våre egne lover».

Undersøkes på sykehus

Monjeza og Chimbalanga nekter for at de har et seksuelt forhold. De har ikke blitt trodd av aktor, som har forlangt at de skal undersøkes på sykehus for å finne tegn på homoseksuell aktivitet. Advokatene og menneskerettighetsaktivister sier at dette vil være en krenkelse av deres konstitusjonelle rettigheter.

Amnesty forlanger at paret skal løslates.

De to mennene fortalte lokale medier etter arrestasjonen at motivasjonen for å stå frem åpent, er kjærlighet. Andre har derimot hevdet at de to blir brukt av «rike folk» som en test av de homofiles rettigheter i landet.

- Bringer familiene i vanry og skam

Rettssaken har blitt litt av et sirkus, og de to hånes av folkemengden hver gang de møter opp i retten. Ifølge IPS News ser ikke Chimbalanga ut til å berøres av hetsen. Monjeza, derimot, virker ukomfortabel og reservert.

Ingen av mennene får støtte fra sine familier, og en av tantene anklager Monjeza for å bringe familiene i «vanry og skam». Hun sier også at saken er en «stor skandale, og at de er «veldig skamfulle».

Dom i saken er ventet neste måned.

Dødsstraff

Malawi er slett ikke det eneste afrikanske landet der homofile møter motbør.

I Gambia ga president Yahya Jammeh homofile 24 timer til å forlate landet. Dette skjedde i desember 2008. Han lovte at de skulle ha strengere lover enn Iran, og han truet med halshogging av homofile som ble oppdaget.

Uganda: I 2009 la parlamentsmedlemmet David Bahati frem et lovforslag mot homofili. Dette inkluderte blant annet dødsstraff for HIV-positive som har sex med en funksjonshemmet eller med en som er under 18 år. Lovforslaget gjaldt ikke HIV-positive heterofile.

Les også:

Homofiles problemer i Afrika

Should same-sex marriage be legalized in Malawi?

Crowds cheer gay couple

Love That Dares To Speak Its Name

Personvernpolicy