Slår av lyset for at ansatte skal ha sex

Sør Koreas helsemyndigheter tar spesielle metoder i bruk for å øke antall fødsler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Koreas helsemyndigheter, som har fått oppgaven med å øke landets lave fødselsrate, skrur en gang i måneden av lysene i sine kontorer for å oppmuntre de ansatte til å gå hjem tidlig og lage barn.

I en pressemelding onsdag skrev myndighetene at lysene blir slått av 19.30 hver tredje onsdag i måneden for å «hjelpe de ansatte til å dedikere seg mer til fødsler og oppdragelse». Dette gjelder for både Helsedepartementet og underliggende etater og avdelinger.

Dersom de ansatte har viktige oppgaver som må gjøres der og da, vil de kunne ha lysene på.

- Å gå hjem tidlig har kanskje ikke noen direkte link til det å få flere barn, men man kan ikke utelukke en mulig link heller, sier prosjektleder Choi Jin-Sun til AFP.

Lav fødselsrate er et stort problem i Sør Koreas raskt aldrende befolkning. Sør-Koreanske kvinner føder nemlig i gjennomsnittet 1,19 barn, ifølge tall fra 2008. Svært få land har lavere tall.

- Det tar ikke lang tid før våre barn får byrden av å ta vare på de eldre, sier helseminister Jeon Jae-Hee til avisen Korea Times, og fortsetter:

- Korea kan få problemer i den globale økonomien på grunn av mangel på arbeidsdyktige. Det er faktisk det viktigste og mest presserende problemet landet står overfor.

Og tall viser at de ansatte i Helsedepartementet ikke yter sin skjerv - 1,63 barn er gjennomsnittstallet for de gifte ansatte i departementet, mens tallet er 1.82 andre gifte. Helsedepartementet har et mål om å få tallet opp på 2,0.

Helsemyndighetene har også belønninger, blant annet pengegaver, til ansatte som får mer enn to barn.

Personvernpolicy