Helvetes MGP

Helvetes MGP
Helvetes MGP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om å være Gaahl - eller ganske enkelt bare litt gær’n.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Det er ofte en blandet følelse å få bekreftet fordommene sine.

Smaken du får i munnen lar seg ikke alltid skylle ned med bare ett glass øl.

Les også: Metal og Maria videre

Vil inn i varmen

Et oppslag i tirsdagens Aftenposten mer enn antydet det jeg har mistenkt lenge: Når death- og black metal-artister brenner ned kirker, så dreier det seg egentlig om en smule ytterliggående, skal vi si utagerende, søknad om å komme inn i varmen.

Det er vanskelig å lese historien som følger under overskriften «Metalvinnere hylles av sine egne» på noen annen måte.

Etter å vært utstøtt i det (antatt selvvalgte) ytterste mørke, helt siden Varg Vikernes, alias Greven, på tidlig 90-tallet lærte black metal-fansen at lightere kunne brukes til noe annet enn å lyse opp powerballader, er det nå klart for at kadre av langhårede unge, og ikke lenger fullt så unge, menn endelig kan finne veien hjem til Gryta hennar mor.

Redaktør Yngve M. Jacobsen på heavymetal.no sier til Aftenposten at trønder-metalrockerne i Keep Of Kalessin, med sin delfinaleseier i MGP, har rotet opp i folks fordommer.

Jacobsen har mer rett enn han aner.

Les også: - Dette trodde ingen!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Handler om fordommer

Hele ideen med black metal, death metal, speed metal (legg til dine egne legeringer), er at vi streitinger, vi som ikke til daglig kler oss eller sminker oss for å skremme brokk på naboen, skal være fulle av, nettopp, fordommer i møtet med musikken, dens utøvere og tilhengere.

At vi skal synes at folk som kaller bandene sine alle tenkelige varianter av et kjipt sted på syv bokstaver, er likandes karer som vi gjerne slår av en prat med over hekken, kan umulig være hensikten. Uansett hva NRKs master of mix and match, Per Sundnes, tror.

Yngve M. Jacobsen og Keep Of Kalessin er godt over på Baron Blods enemerker når de tror at blackmetalmusikken har en fremtid på Momarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Møter seg selv i døra

Det er ikke vanskelig å se at black metal-folket lynraskt kommer til å møte seg selv i døra om de får oppleve at musikken deres adopteres av det virkelige mainstreampublikummet. At for eksempel Allsang på Grensen må inkorporere en sekvens der publikum growler (gurglesangen som er kjennetegnet på black metal) i et tempo så gebiss spruter og gåstoler kneler.

I et intervju med NRKs Lydverket fikk en av musikerne i Keep Of Kalessin erfare hvor fort svingdøra kommer tilbake. Først fortalte Arnt Grønbeck at Keep Of Kalessin meldte seg på MGP for å nå ut til et bredere publikum. Så på spørsmål fra programlederen om hvorvidt det kunne bety noe for bandets kredibilitet at de skulle delta i MGP, ble Grønbeck grinete og svarte at det var «mer kredibelt å delta i MGP enn å selge pølser».

Altså ha en vanlig lønnet streitingjobb. Noe man kan si at majoriteten av mainstreampublikummet faktisk har.

Grønbeck; det heter å bite den hånda som du håper skal fore deg!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helvetes Mekka?

Nå tør det være godt kjent at helvete (hell, etcetera) ikke er et avskrekkende reisemål for mange black- og death metal-rockere. Helvete er, snarere tvert i mot, nærmest å betrakte som Mekka i disse kretsene.

Men hva om helvete er hva vitsetegneren Dan Piraro, kjent som Bizarro, mener at stedet er? Et hett sted der tiden fordrives med å se på TV. Og utelukkende det! Tenk deg Melodi Grand Prix på hundrevis av TV-skjermer uten mulighet til å slå av.