Flykter fra ruinene i Port-au-Prince

Folk ønsker seg vekk fra hovedstaden Port-au-Prince i Haiti, som ble ødelagt i jordskjelvet for en uke siden. Bistandsarbeidere strever fortsatt med å nå fram med medisinsk hjelp og nødhjelp, og ingen har oversikt over flyktningesituasjonen. Foto: Foto: REUTERS / Tatjana Makejeva / SCANPIX.
Folk ønsker seg vekk fra hovedstaden Port-au-Prince i Haiti, som ble ødelagt i jordskjelvet for en uke siden. Bistandsarbeidere strever fortsatt med å nå fram med medisinsk hjelp og nødhjelp, og ingen har oversikt over flyktningesituasjonen. Foto: Foto: REUTERS / Tatjana Makejeva / SCANPIX.

Nå frykter USA at haitiere som har mistet alt, skal legge ut på risikable båtturer over havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Port-au-Prince/Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve): Folk forlater Haitis ødelagte hovedstad og ber om tak over hodet hos venner og familie andre steder i landet.

Bussene ut av hovedstaden Port-au-Prince er fulle av folk som vil vekk fra det som av mange omtales som «helvete». Billettprisene er skrudd i været, blant annet på grunn av den høye prisen på drivstoff, og folk bruker sine siste slanter på reisen.

Foreløpig er det ingen som har oversikt over flyktningsituasjonen i Haiti, ifølge Flyktninghjelpen.

FN og hjelpeorganisasjonen har mer enn nok med å fly inn nødhjelp og samordne innsatsen, og det fins ingen fakta om hvor mange flyktninger det er, eller hvor de reiser.

Men når alt mangler – hus, mat, vann og strøm – blir mange drevet på flukt fra hovedstaden i et håp om å skaffe seg det de trenger, påpeker Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

– Fortsatt er det mange som leter etter folk eller prøver samle sammen eiendeler. Men etter hvert forventer vi at det blir mer press på områdene rundt hovedstaden. Folk tar inn hos venner og familie både i urbane og landlige strøk, sier hun til NTB.

Bygger flyktningleirer

Det jobbes med å finne egnede steder for flyktningleirer for de hundretusener som mistet hjemmene sine i jordskjelvet for en uke siden.

Blant annet vurderer Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) å bygge en flyktningleir i Croix des Bouquets, 13 kilometer utenfor hovedstaden. Denne skal kunne gi ly til 100.000 mennesker.

Men mens verdenssamfunnet strever med å koordinere innsatsen og komme seg rundt på ødelagte veier, må hundretusenvis av mennesker klare seg på egen hånd.

Ved Challe, mellom hovedstaden og flyplassen, har 10.000 mennesker brukt det de kan finne av papp og treverk for å bygge seg midlertidige hjem.

Noen matrasjoner har nådd flyktningene her, men det er langt fra nok, melder nyhetsbyrået AFP.

Frykter båtflyktninger

Den dominikanske republikk, som ligger på samme øy som Haiti, har satt opp ekstra kontrollposter langs grensa for å håndtere innvandring, ifølge The New York Times.

Men en talskvinne for president Leonel Fernandez sier de ikke har registrert noen stor økning i antallet ulovlige innvandrere fra Haiti. I stedet er det mange haitiere som reiser hjem for å hjelpe slektninger.

USA frykter at mange på sikt vil forsøke å komme seg vekk fra det delvis raserte landet. Amerikanske myndigheter gjør alt de kan for å gi haitierne beskjed om at portene til USA ikke står på vidt gap, og at det ikke er verdt å risikere livet på havet.

Et amerikansk militærfly med radiosendere flyr nå daglig over Haiti med budskap fra Haitis ambassadør i Washington, Raymond Joseph, om å la være sette seg i båtene.

De som prøver seg vil bli sendt tilbake, understreker han.

Guantánamo Bay

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om båtflyktninger fra Haiti, opplyser den amerikanske kystvakten. Men myndighetene i USA legger planer for hvordan eventuelle båter med flyktninger skal håndteres, blant annet om noen skal sendes til USAs base på Cuba, Guantánamo Bay.

USA har besluttet å vente med å sende tilbake haitiere som har tatt seg ulovlig inn i landet. Regjeringen har dessuten sagt at den vil åpne for at barn som er blitt foreldreløse, skal få komme til USA på humanitært grunnlag.

Men en talskvinne for USAs innenriksdepartement understreker at de ikke har endret visumreglene for haitiere. Bare 23 jordskjelvofre har fått innreisetillatelse til USA for å få medisinsk behandling.

Personvernpolicy