Grammis kritiseres

Dobbeltvinner Thåström stilte ikke en gang opp for å hente prisene sine. Foto: Kyrre Lien (Scanpix)
Dobbeltvinner Thåström stilte ikke en gang opp for å hente prisene sine. Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Kritiseres for nye regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC nyheter): Lars Winnerbäck og Thåström ble kveldens store vinnere da Sveriges alternativ til Spellemannprisen, Grammis, delte ut prisene sine i Stockholm fredag kveld.

Lars Winnerbäck dro i land trofeet både som årets artist og årets mannlige artist, mens veteranen fra Ebba Grön og Imperiet , Joakim Thåström mottok priser for å ha laget årets album med «Kärlek Är För Dom» og som årets tekstforfatter.

Les også: Spellemann av taket

Dobbeltriumf

Av de øvrige prisene i hovedklassene ble Amanda Jenssen kåret til årets kvinnelige artist og årets låtskriver (sistnevnte i samarbeid med Pär Wiksten), Mando Diao fikk pris for å ha laget årets låt i form av «Dance With Somebody», mens Kent kunne ta med seg et trofé i klassen rock (rock?).

A Camp og El Perro del Mar hadde begge hele fem nominasjoner hver før prisutdelingen, men måtte gå hjem uten en eneste pris. I vårt nærmeste naboland sendes ikke lenger landets største musikkprisutdeling på TV. Etter at ABC Nyheter skrev at Bjørn Eidsvåg tvitret om at han ønsker en tilsvarende ordning for Spellemannprisen her i landet, har han blitt møtt med motbør fra musikerkolleger.

Les også: Ut med tv!

Nye metoder

Grammis har gjennomgått en del forandringer gjennom de siste årene. Foruten å droppe TV-sendingene, har publikum i større og større grad fått sluppet til med å gi sine stemmer på de nominerte i forskjellige klasser, mens antallet nominerte har blitt øket til ti i hver kategori. Og fra i år av, har altså Grammis-kommiteen bestemt seg for å droppe hele TV-showet. Avisen Aftonbladets nettugave var eneste alternativ publikum kunne velge for å følge med på prisutdelingen.

Endringer møtt med kritikk

I likhet med kritikken TV2 har fått for gjennomføringen av Spellemann her i landet, blir også Grammis møtt med kritikk i svensk media for sine prioriteringer. Blant annet stiller avisen Dagens Nyheter spørsmål ved at Grammis kan kalle seg «årets viktigste musikkpris» og «Sveriges eldste og bredeste musikkpris» på sine egne hjemmesider.

Les også: Spellemann har bytta bort fela

De gjør også et poeng av at Sveriges største internasjonale kritikersuksess det siste året, Fever Ray, ikke fikk noen pris, og at kritikerroste indieband som Loney Dear og Skriet ikke en gang ble funnet verdig en nominasjon.

Les også: Nok er nok

Årets vinnere

Her er oversikten over årets Grammis-vinnere:
Årets artist: Lars Winnerbäck
Årets album: Thåström: «Kärlek Är För Dom»
Årets låt: Mando Diao: «Dance With Somebody»
Årets kvinnlige artist: Amanda Jenssen
Årets mannlige artist: Lars Winnerbäck
Årets nykommer: Erik Hassle
Årets komponist: Amanda Jenssen & Pär Wiksten
Årets tekstforfatter: Thåström
Årets produsent: Kent & Joshua
Årets pop: Fibes, Oh Fibes!
Årets rock: Kent
Årets klubb/hip hop: Promoe
Årets hardrock: Mustasch
Årets danseband: Larz-Kristerz
Årets folkemusikk/vise: Sofia Karlsson
Årets jazz: Jeanette Lindström
Årets klassiske: Kammarensemble Sonanza
Årets barneplate: Bröderna Lindgren: «Presenterar meningen med livet»
Årets spesialutgivelse: Olle Adolphson: «Tystnaden Smyger Som En Katt... 1956-2004»
Årets hederspris: Jerry Williams
MTV:s videopris: Timbuktu «Välj Mej»

Nominasjoner over helgen

Spellemannprisen deles ut i Oslo Spektrum lørdag 6. mars. Hvem som er nominert i de forskjellige klassene offentliggjøres allerede førstkommende mandag, 25. januar.

Hva mener du om forandringene som Grammis har gjort? Bør Spellemannprisen vurdere en tilsvarende ordning her i landet, eller bør TV2 fortsette med sine sendinger? Si din mening i kommentarfeltet under.

Personvernpolicy