Ny åpning i Martine-saken

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) i møte med Jemens energiminister Awad Al Soqatri (t.v) og Jemens ambassadør til De forente arabiske emirater, Abdullah Hussain Adalfie i Abu Dhabi tirsdag morgen. Foto: Ragnhild Imerslund / UD / SCANPIX
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) i møte med Jemens energiminister Awad Al Soqatri (t.v) og Jemens ambassadør til De forente arabiske emirater, Abdullah Hussain Adalfie i Abu Dhabi tirsdag morgen. Foto: Ragnhild Imerslund / UD / SCANPIX

Jemen hevder å kunne stille garantier som åpner for at Martine Vik Magnussens antatte drapsmann kan bli stilt for retten i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martine Vik MagnussenMartine Vik Magnussen

Abu Dhabi (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Jemen hevder å kunne stille garantier som åpner for at Martine Vik Magnussens antatte drapsmann kan bli stilt for retten i hjemlandet.

– De understreker at det finnes ordninger som kan garantere for at han ikke blir dømt til døden, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

23 år gamle Martine Vik Magnussen ble drept i London i mars 2008 etter å ha forlatt en nattklubb sammen med en to år yngre medstudent fra Jemen.

Liket ble funnet i søppelrommet i gården der rikmannssønnen Farouk Abdulhak bodde, men han flyktet hjem til Jemen før britisk politi rakk å pågripe ham.

Britene har siden siktet ham for drap og voldtekt, etterlyst ham via Interpol og krever ham utlevert.

Anstendighet og ære

Tirsdag fikk Støre for første gang anledning til å ta opp Martine-saken på regjeringshold med Jemen.

Anledningen bød seg under en energikonferanse i Abu Dhabi, der Støre møtte Jemens elektrisitetsminister Awadh Said al-Socotri og ambassadør til De forente arabiske emirater, Abdullah Hussain Adalfie, også han en innflytelsesrik person i hjemlandet.

– Jeg tok opp hvilken tragedie denne saken er for de etterlatte og understreket at det også handler om anstendighet og ære for et land å la en antatt drapsmann gå fri, sier Støre til NTB.

Støre understreket under møtet også hvilket stort engasjement drapet på den norske studenten har skapt i Norge.

– De var åpenbart godt kjent med og helt oppdatert på saken, men gjentok hvordan Jemens grunnlov forhindrer utlevering, sier Støre.

Ikke dødsstraff

Jemen har tidligere tilbudt seg å straffeforfølge Farouk Abdulhak, noe både Norge og Storbritannia avviser ettersom Jemen praktiserer dødsstraff.

Jemens utenriksminister Abu Bakr Abdallah al-Qirbi har forsikret om at det i henhold til vanlig rettspraksis først kan komme på tale med dødsstraff dersom Abdulhaks familie ber om det.

Tirsdag gjentok landets elektrisitetsminister at det finnes ordninger som kan garantere mot dødsstraff, noe som kan få Storbritannia og Norge til å endre syn på saken.

– Ingen sak er låst. Vi skal nå se nærmere på detaljene i disse ordningene, og jeg skal diskutere saken på nytt med min britiske kollega David Miliband i London neste uke, sier Støre.


Fakta om Martine-saken

* Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved det prestisjefylte Regent's College i London.

* Natt til 14. mars 2008 forlot hun det eksklusive utestedet Maddox Club i London sammen med medstudenten Farouk Abdulhak (21) fra Jemen.

* Politiet i London fant Magnussen død søndag morgen 16. mars i den fasjonable bygården der Abdulhak disponerer en leilighet.

* Abdulhak fløy til Jemen 15. mars.

* Britisk politi har siktet Abdulhak for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.

* Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått. (©NTB)

Personvernpolicy