Vurderer norsk skip til Haiti

Et par går i de ødelagte gatene i Port-au-Prince. Foto: Reuters/Carlos Barria/SCANPIX.
Et par går i de ødelagte gatene i Port-au-Prince. Foto: Reuters/Carlos Barria/SCANPIX.

USA ber Norge om muligheten for å sende skip til Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Frode Kvam): Norske myndigheter fikk henvendelsen fra USA søndag.

– Vi ble bedt om å være med i en høyttenkning og dugnad for å kartlegge alternativer i tråd med internasjonal arbeidsdeling om at forskjellige land kan bidra med forskjellige ting til Haiti. EU stiller opp med penger og ser på muligheten for å sende soldater. Vi har blitt bedt om å se på muligheten for å stille opp med skip, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

I denne forbindelse ba Solheim mandag Norges Rederiforbund om å se på saken.

– Rederiforbundet ser positivt på muligheten og er i dialog med sine rederier. Men ingen vet nøyaktig hva det er behov for ennå, sier Solheim.

Vanskelig å spå

– Så langt har vi ikke kommet lenger enn å fortelle amerikanerne at vi vil se på hva vi kan gjøre. Ingen vet i dag nøyaktig hva som trengs, heller ikke amerikanerne. Ingen kan spå hva som vil skje videre i Haiti, for eksempel med tanke på voldsutvikling. Derfor må vi forberede oss på flere muligheter, sier Solheim videre.

Haitis statsforvaltning er nærmest brutt sammen, selv om landets president har det overordnede ansvaret og må ta ledelsen. På grunn av den ekstraordinære situasjonen har imidlertid USA og FN i praksis overtatt oppgaven med å gjennomføre tiltak i Haiti inntil landets egne myndigheter er i gang igjen.

– Situasjonen er slik at den blir vurdert fra dag til dag. Med oppløsning av staten tar det tid å få på plass FN. USA sender hangarskip og soldater, men vi vet ikke når norske skip eventuelt kan sendes dit, sier Solheim.

Uvisst omfang

Konkret har Norge blitt spurt om å stille opp med skip.

– Norge er en stor sjøfartsnasjon, og har lang erfaring på området. Det er historisk tradisjon for at norsk skipsfart og norsk flåte har stilt opp i krisesituasjoner tidligere, sier Solheim.

Foreløpig er det umulig å si hvor mange skip det kan bli snakk om, hvilke rederier som kan bli involvert, og hvilke kostnader som vil være inne i bildet.

Ifølge Utenriksdepartementet kan det dreie seg om alt fra å sende norske cruiseskip til området for å huse hjelpemannskaper, til å sende bilskip for last og tankskip for frakt.

Norge har gitt 100 millioner kroner til hjelpearbeidet etter jordskjelvet i Haiti, og mandag kom den norske teltleiren som skal huse hjelpearbeidere, fram til Haiti. Den norske forsendelsen er en del av en fellesnordisk leir som til sammen har rom til 200-300 hjelpearbeidere.

Ingen har ennå oversikt over hvor mange som mistet livet i jordskjelvet, ble skadd eller mistet sine hjem, men anslag over antall døde varierer fra 45.000 til 200.000.

En kvart million mennesker er skadd, og halvannen million er husløse, og FN har bedt verdenssamfunnet om over 3 milliarder kroner i nødhjelp. (©NTB)

Personvernpolicy