Iran godtar ikke konsuloppsigelse i Oslo

Iran nekter å godta oppsigelsen fra en konsul ved Irans ambassade i Oslo, ifølge Irans utenriksminister. Konsulen sier han ikke vil vende tilbake til Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teheran (NTB-AFP): – Mohammed Reza Heydari har sagt opp stillingen, men oppsigelsen er ikke godtatt og han må fortsette arbeidet der eller i departementet. Han er blitt informert om denne avgjørelsen, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki på en pressekonferanse i Teheran mandag.

Heydari opplyste 7. januar at han hadde sluttet i stillingen i protest mot undertrykkelsen av opposisjonelle i Iran. Han sa også at han ikke ville returnere til Iran av frykt for konsekvensene.

Ingen henvendelser

Utenriksdepartementet har ikke mottatt noen henvendelser fra Irans ambassade om saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD til NTB.

Irans ambassade i Oslo har benektet at han har sagt opp og bare forklart at konsulens termin er utløpt.

Heydari sier i en kommentar til utenriksministerens uttalelse at han står fast på beslutningen og ikke planlegger å vende tilbake.

– Alle vet hva som skjer

– Jeg er diplomat, og alle vet hva som skjer med en diplomat om han vender ryggen til et regime som det i Teheran, sier den tidligere konsulen Heydari til nyhetsbyrået AFP.

– Å vende tilbake til Teheran vil bety å sette både mitt og familiens liv i fare, sier han, og tilføyer at retur først blir aktuelt om opposisjonen tar makten.

Han ber også utenriksminister Mottaki gå av og slutte seg til opposisjonen.

– Han må se seg omkring og bli klar over hva som skjer. Han må gå av og kjempe sammen med folket, ikke mot folket.

UDI: Ingen kommentar

Ifølge AFP svarer Heydari usikkert på spørsmålet om han vil søke politisk asyl i Norge.

Kommunikasjonssjef Bente Engesland i Utlendingsdirektoratet har heller ingenting å fortelle om sakens realiteter.

– Generelt bekrefter UDI aldri om noen har søkt asyl, sier hun til NTB.

Personvernpolicy