Tre dømt for drap i Søndre Land-saken

Berit Thorstensen er dømt til 21 års fengsel. Foto: Erlend Aas / Scanpix.
Berit Thorstensen er dømt til 21 års fengsel. Foto: Erlend Aas / Scanpix.

Tre av de fire tiltalte i Søndre Land-saken er funnet skyldige og dømt til strenge straffer av Eidsivating lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamar (NTB): Selv om Berit Thorstensen (53) og broren Knut Arne (35) nektet straffskyld for drapet på Ragnar B. Abrahamsen i romjulen 2007, kom Eidsivating lagmannsrett til en annen konklusjon i den andre ankesaken.

Knut Arne Thorstensen (35) er skuffet over at Eidsivating lagmannsrett har dømt ham til lovens strengeste straff for drapene på Vollheim gård.


I første runde kom fagdommerne til at juryen hadde tatt feil og overvurdert bevisene da søskenparet ble funnet skyldige i drapet.

– Ikke som forventet

– Det gikk ikke som forventet. Knut Arne har vanskelig for å forstå at to domstoler som har vurdert nøyaktig det samme bevismaterialet kan komme til så forskjellige resultater, sier forsvareren, advokat Johnny Veum, til NTB.

Både Berit og Knut Arne Thorstensen er dømt til 21 års fengsel, mens Ole Kristian Bjørnsen er dømt til fengsel i 19 år. I fellesskap må de tre også betale 350.000 kroner i oppreisning til Abrahamsens pårørende.

Knut Keiko Kaasastul (33) ble derimot frikjent for anklagene om at også han medvirket til drapet på Abrahamsen.

Planlagt drap

Av dommen, som ble kjent mandag ettermiddag, går det fram at retten mener drapet i låven på Vollheim gård ikke alene ble begått av Ole Kristian Bjørnsen (32) uten kjennskap eller planlegging fra de to andre.

– Åstedet for drapet og måten Bjørnsen utførte det på, Med Knut Arne Thorstensen til stede, taler sterkt for at drapet skjedde i henhold til en forutgående planlegging og beslutning, står det i dommen.

Abrahamsen ble skutt med fire skudd fra en salongrifle av Bjørnsen. Først et skudd i ryggen, siden to i brystet og til slutt ett i pannen. Aktor beskrev drapet som en henrettelse da bevisene ble lagt fram i retten.

Slapp forvaring

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter la ned påstand om forvaring både for Bjørnsen og for Knut Arne Thorstensen. Dette gikk derimot ikke retten med på. Under dissens kom dommerne fram til at Thorstensen ville være så gammel etter å ha sonet en straff på 21års fengsel at han ikke lenger ville være noen fare for samfunnet.

Det samme argumentet ble brukt for at heller ikke Bjørnsen skulle dømmes til forvaring.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg tar dommene til etterretning. Lagmannsretten har i denne runden kommet til at vilkårene for å dømme tre av dem for drapet på Abrahamsen er til stede. Jeg vil nå lese begrunnelsen nøye før jeg skriver min anbefaling til Riksadvokaten, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til NTB.

Til Høyesterett?

Knut Arne Thorstensen bestemte allerede mandag ettermiddag at han ville anke dommen til Høyesterett: Søsteren Berit leverte en anke til landets øverste domstol allerede før den andre ankebehandlingen startet, men denne henvendelsen ble satt på vent til den endelige avgjørelsen fra lagmannsretten ble klar.

– Knut Arne Thorstensen reagerer på at lagmannsretten ikke fikk med seg at aktor ba om 18 års forvaring, men feilaktig trodde at aktor hadde bedt om 21 år. Det bidrar ikke til å styrke tilliten til resten av dommen, sier Veum.

– Han har allerede bestemt seg for å anke avgjørelsen til Høyesterett, fortsetter han.

Personvernpolicy