Skole-frafall koster milliarder

Vil få ned frafall: - Det vil gi samfunnet milliarder, mener Kristin Halvorsen. Foto: Thomas Vermes
Vil få ned frafall: - Det vil gi samfunnet milliarder, mener Kristin Halvorsen. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samfunnet vil spare 5-9 milliarder kroner året på å redusere skole-frafallet fra 30 til 20 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): - Hvis vi klarer å få frafallet ned fra 30 til 20 prosent, sparer det norske samfunnet 5-9 milliarder per årskull. All diskusjon vi har om sykefravær og skulking, løses om vi klarer å få til dette!

Det sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) i formiddag til 500 skolefolk som er samlet til Skoleting i regi av kommunenes interesseorganisasjon KS.

Frafall = problemer

- Vi vet at det nesten ikke fins folk i ung alder som mottar sosialstønad, som har fullført videregående utdanning. Det er nesten ingen av dem som har fullført videregående utdanning som får uføretrygd i ung alder eller sitter i fengsel, fortsatte skole-statsråden.

Les også: I ordkrig med Høyre om yrkesfag.

Mer verdt enn Oljefondet

- Jeg har hatt ansvaret for Oljefondet. Summen av fondet og verdien av petroleum vi ikke har pumpet opp, er ca. 10 prosent av Norges nasjonalformue, innledet Halvorsen og trakk linja fra sin tid som finansminister til dagens posisjon som kunnskapsminister:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå har jeg ansvaret for en sektor som er 70-80 prosent av Norges nasjonalformue. Det vi investerer i som vi skal ha gjennom mange tiår framover, er mye viktigere enn oljeformuen! slo hun fast.

- Det handler ikke om å se hver eneste pode som er bidrag til Norges nasjonalprodukt, men også om å bidra til å skaffe lykke i livet, å få ungene til å mestre, å lykkes, understreker Halvorsen også.

Barnehagene gir dårlig søvn

Kunnskapsministeren understreker at utdanningsløpet begynner i barnehagen. Og der er hun urolig nå som statens øremerkede midler skal gå inn i kommunenes generelle rammetilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi står nå foran barnehagerevolusjon nr. 2: De øremerkede midlene fra staten til kommunenes barnehage, skal nå fristilles. Det gjør at jeg sover dårlig noen netter, sa Halvorsen til sektoren som styrer og eier barnehager og skoler: Kommuner og fylkeskommuner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå må vi passe på at gigantløftet vi har gjort på barnehagesektoren ikke tar et skritt tilbake, men fram, formaner Halvorsen.

Eiernes ansvar, lærernes ansvar

Kristin Halvorsen minnet om at det ikke bare er administrasjonen, men de folkevalgte som har ansvar som skoleeiere.

- Vi lider av for dårlig tilbakemeldingskultur, framholder hun:

- Rektorene får ikke gode nok tilbakemeldinger fra skoleeierne. Lærerne får ikke gode nok tilbakemeldinger fra rektor. Og elevene får det ikke av lærerne.

- Lærere godtar dårlige kolleger

Dessuten mener skole-statsråden at lærerne er for passive i forhold til kolleger som ikke holder mål:

- Jeg tror lærerne har blitt rakket så mye ned på, at det i seg selv virker demotiverende. Det vil jeg gjøre noe med.

- Vi vet samtidig fra undersøkelser at lærere aksepterer kolleger som gjør en dårlig jobb. Det viser hvilke utfordringer skoleledere har, sier Kristin Halvorsen.