Storstilt angrep på Kabul

En afghansk soldat står på post i Kabul, etter at sentrum av byen ble gjenstand for flere koordinerte angrep mandag. I bakgrunnen sees et brennende kjøpesenter, hvor kampene mellom opprørere og sikkerhetsstyrker raste i flere timer. Foto: Reuters/ Ahmad Masood / Scanpix.
En afghansk soldat står på post i Kabul, etter at sentrum av byen ble gjenstand for flere koordinerte angrep mandag. I bakgrunnen sees et brennende kjøpesenter, hvor kampene mellom opprørere og sikkerhetsstyrker raste i flere timer. Foto: Reuters/ Ahmad Masood / Scanpix.

Det koordinerte angrepet mot Afghanistans hovedstad Kabul viser igjen hva opprørerne er i stand til. Sikkerhetssituasjonen i Kabul er nå under kontroll, erklærer president Hamid Karzai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Presidenten vil på nytt forsikre borgerne om at regjeringen er ansvarlig for å sikre liv og eiendom, og vil ikke nøle med å ta affære i så henseende, het det i en uttalelse fra presidenten mandag.

Han gir sikkerhetsstyrkene ordre om å bedre sikkerheten i Kabul. Men mandagens angrep skjedde nettopp i de områdene av byen som fra før har hatt de strengeste sikkerhetstiltakene.

– Du kan ikke beskytte alle mennesker, til enhver tid og overalt, medgikk talsmannen for NATO-styrkene i landet, Nico Melendez. Han sier de gjør alt de kan for å bistå det afghanske politiet og hæren.

Les også: Taliban angriper presidentpalasset

Kjøpesentre og kino

Minst fem mennesker ble drept og 38 såret i angrepene, som rammet blant annet presidentpalasset, flere departementer, to kjøpesentre og en kino like ved justisdepartementet.

Tre selvmordsbombere sprengte seg selv i lufta, ved utdanningsdepartementet, på et folksomt torg ved sentralbanken og ved et kjøpesenter. Også presidentpalasset ble angrepet, samtidig som en rekke ministre i Karzais nye regjering ble tatt i ed innenfor.

Det oppsto skuddvekslinger mellom sikkerhetsstyrker og angripere flere steder. Minst to angripere skal ha blitt drept i kampene. Et av kjøpesentrene var under beleiring i flere timer, inntil den afghanske hæren hevdet å ha fått kontroll. Røyk fra en brann veltet ut av bygningen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal en militærambulanse ha blitt brukt i angrepet mot et av kjøpesentrene. Derfor var det frykt for at hæren var infiltrert av opprørerne, eller at de hadde kledd seg ut som soldater.

– Vårt verk

En Taliban-talsmann hevdet de sto bak angrepet.

– Dette er vårt verk, og målene for angrepene er presidentpalasset, flere departementsbygninger og sentralbanken, uttalte Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid.

Dersom angriperne ønsket å ta kontroll over offentlige bygninger, lyktes de ikke i å nå målet. Men de klarte uansett å markere sin evne til å skape utrygghet og kaos i den afghanske hovedstaden.

Markerer slagkraft

Dette er det verste angrepet i de sentrale og sikreste delene av Kabul på et snaut år. I februar i fjor ble tre regjeringsbygninger angrepet.

Opprørerne markerer sin slagkraft i en periode da mye står på spill for Afghanistan. Karzai, som ble gjenvalgt i en omstridt prosess i fjor, strever med å få på plass en regjering som er akseptabel både for landets folkevalgte og verdenssamfunnet.

USAs president Barack Obama forsøker samtidig å få støtte til å øke antallet soldater i landet.Og om bare ti dager holdes en internasjonal konferanse om Afghanistan i London. Der er målet å utvikle en strategi for å la afghanerne selv ta over sikkerhetsansvaret for landet sitt.

Personvernpolicy