Taliban angriper presidentpalasset i Kabul

FLERE ANGREP: – Dette er vårt verk, og målene for angrepene er presidentpalasset, flere departementsbygninger og sentralbanken, sier Taliban-talsmann, Zabihullah Mujahid, om angrepene i Kabul mandag. (Foto: Scanpix)
FLERE ANGREP: – Dette er vårt verk, og målene for angrepene er presidentpalasset, flere departementsbygninger og sentralbanken, sier Taliban-talsmann, Zabihullah Mujahid, om angrepene i Kabul mandag. (Foto: Scanpix)

Taliban hevder å stå bak en rekke angrep som har rammet den afghanske hovedstaden Kabul mandag morgen. Sikkerhetskilder bekrefter minst ti selvmordsangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetskilder og offentlige tjenestemenn har bekreftet at flere bevæpnede menn har gått til angrep flere steder sentralt i Kabul. Minst ti selvmordsbombere skal ha tatt seg inn i området. Også to rakettangrep har truffet den afghanske hovedstaden. Tidlig mandag var det meldt om tre drepte etter angrepene.

– Vi begynte å løpe da vi hørte eksplosjonen, men vi løp i feil retning. Jeg så røyk stige opp fra en bygning ved sentralbanken og presidentpalasset, og jeg så i hvert fall én såret, sier øyenvitnet Bahram Sarwary. Også andre øyenvitner forteller om skyting og eksplosjoner i nærheten av presidentpalasset.

Hører skuddvekslingen


En rekke selvmorsangrep rammet Kabul mandag. Minst 13 er bekreftet omkommet. Foto: Scanpix.En rekke selvmorsangrep rammet Kabul mandag. Minst 13 er bekreftet omkommet. Foto: Scanpix.

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, befant seg på kontoret sitt i Kabul da angrepet startet. Han valgte etter hvert å forflytte seg tilbake til sin bolig, noen hundre meter fra presidentpalasset.

- Det synes å være et betydelig antall selvmordbombere og Taliban som er engasjert. Vi hører skuddvekslingen som pågår noen få hundre meter unna. Dette er det mest langvarige og omfattende angrepet jeg har opplevd i min tid her. Nå har det pågått i et par timer, forteller Kai Eide til VG Nett.

Har presidentpalasset som mål

Taliban tok raskt på seg ansvaret for angrepene, mens det fortsatt var uklart hva som egentlig hadde skjedd.

– Dette er vårt verk, og målene for angrepene er presidentpalasset, flere departementsbygninger og sentralbanken, sa Taliban-talsmann, Zabihullah Mujahid, på telefon til nyhetsbyrået AFP.

– 20 av våre selvmordsbombere har gått inn i området, og kamper pågår fortsatt, sa Mujahid.

– Kaos råder i området, og vi vet ikke hva vi skal gjøre eller hvor vi skal gå, sa en offentlig tjenestemann på stedet til nyhetsbyrået Reuters.

Fem drept, 38 såret

Det skytes fortsatt i gatene, og situasjonen er uoversiktlig. I tillegg til viktige politiske institusjoner, skal også flere banker og kjøpesentre ha blitt angrepet.

Afghanske helsemyndigheter sier ifølge AFP at 38 mennesker er såret i sentrum av Kabul under kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker.I tillegg skal fem være drept.

- De fleste er sivile, men det er også sikkerhetspersonell blant de skadde, sier talsperson Ahmad Farid Rahid.

En regjeringssoldat har inntatt posisjon i forbindelse med kamper i Kabul mandag. Foto: EPA / Scanpix.En regjeringssoldat har inntatt posisjon i forbindelse med kamper i Kabul mandag. Foto: EPA / Scanpix.

Ifølge Utenriksdepartementet skal ingen nordmenn være skadd i selvmordsangrepene i Kabul i Afghanistan mandag.

Kjøpesenter under beleiring

En bilbombe som eksploderte utenfor et kjøpesenter i sentrum av Kabul, drepte flere politi- og etterretningsoffiserer. Eksplosjonen skjedde like i nærheten av justisdepartementets bygning, og er bare ett av flere angrep som har rammet sentrale mål i Kabul mandag.

Eksplosjoner og skuddvekslinger ble hørt i nærheten av presidentpalasset og sentralbanken, og store røykskyer steg opp fra sentrum av byen. Et kjøpesenter i sentrum av byen er under beleiring, og flere av opprørerne skal befinne seg inne i bygget. Eksplosjoner har også funnet sted i nærheten av Serena Hotell.

– Minst ti selvmordsbombere befinner seg inne i bygninger, banker og kjøpesentre, bekreftet sikkerhetsoffiser Amir Mohammad.

Personvernpolicy