Blant verdens hotteste

HOTTE: The xx besøker Oslo i kveld.
HOTTE: The xx besøker Oslo i kveld.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av fjorårets mest kritikerroste album ble laget av noen britiske tenåringer. I kveld spiller de på et for lengst utsolgt Garage i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Livesoundet vårt har forandret seg. Som kvartett spilte vi konsertene veldig tett på innspillingene; hver låt hørtes ut som på plata, sier Oliver Sim, en tredel av britiske The xx.

Sim, Romy Madley Croft, Jamie Smith og Baria Qureshi kom rett fra videregående og var i snitt 20 år gamle da debutalbumet deres ble gitt ut i sommer - til svært gode kritikker. I ettertid har den britiske avisa The Guardian kåret «xx» til det beste albumet utgitt i 2009, og hakk i hel fulgte NME og Pitchfork med å gi dem henholdsvis en andre- og en tredjeplass på sin årsbesteliste. Med lovordene fulgte en stor interesse for det unge bandet, men all aktiviteten fikk keyboardisten Qureshi til å kaste inn håndkleet. Og så var de tre.

Musikken endret av turnering

Sim mener det har hatt en positiv virkning på bandets konserter Å måtte klare seg med mindre personell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg liker at vi som trio har blitt tvunget til å gjøre noe annet. Jeg synes egentlig vi har tatt det til oss på en god måte. Den heftige turneringen har også på andre måter hatt innvirkning på gruppas musikk.

- For en gjeng som skriver låtene når de er hjemme for seg selv, blir alle nye impulser puttet inn i det eksisterende materialet.

- Vi har reist så mye og blitt eksponert for alle mulig former for ny musikk. Selv om vi ikke har hatt noe særlig tid til å jobbe med nytt materiale så spiller vi hver dag, og infiltrerer ting vi har blitt inspirert av i det siste. Noen ny plate har de ikke rukket å tenke så mye på ennå, men vokalist og bassist Sim har likevel forventninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er spent og gleder meg til å jobbe med den. Vi har vokst mye og blitt mye bedre til å spille, vi spiller jo virkelig hver eneste dag nå for tida. Jeg føler meg veldig inspirert, men aner ikke hvilken vei det kommer til å gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mørk minimalisme

Med debuten utmerket The xx seg som et band på sida av de musikalske trendene i London, som de siste årene har pekt i to vidt forskjellige retninger: Intens og hektisk new rave, og sart folkpop. «xx» var derimot en samling låter som var mørke, repetitive og minimalistiske, men samtidig varme og vare. Sim beskriver det som «mørk pop».

- Jeg liker det fordi det er så lite begrensende. Jeg tenker på plata som allsidig; den er ganske avslappet, men den har også raskere låter som «Islands», som det går an å røre på seg til.

Det mest påfallende ved musikken til The xx er likevel minimalismen, en form de først i det siste har begynt å ha et bevisst forhold til.

- Til å begynne med var det bare sånn den musikken vi lagde hørtes ut. Det kom av de begrensningene vi hadde; vi var i ferd med å lære oss å spille instrumentene våre, og så hadde vi bare et par spor på en opptaker. Men ettersom tida har gått har det mer blitt et spørsmål om ikke å komplisere låtene våre unødig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor kommer inspirasjonen til de musikalske ideene deres fra?

- Jeg vet aldri hva jeg skal si har hatt innflytelse og hva som bare er musikk jeg liker å høre på. Men vi tre har veldig ulik smak. Mange kaller oss «iPod shuffle»-generasjonen, fordi hva vi liker ikke handler om sjanger, men mer om enkeltlåter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ett band man i hvert fall kan høre visse likheter med på «xx», er norske Erlend Øyes (Kings Of Convenience) siste prosjekt The Whitest Boy Alive.

- Jeg er en stor fan av dem, forteller Sim. - «Golden Cage» var en stor sommerslager for oss. De er fantastiske live, og definitivt en inspirasjon.

Åpner ny verden

«xx» ble i all hovedsak til på nattestid, og det har satt sitt tydelige preg på stemningen

- Ingen av oss er morgenmennesker. Vi skriver om natta, det er da vi jobber best. Innspillingen foregikk mellom ni om kvelden og ni om morgen, fordi det er da Jamie liker å jobbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jamie Smith er gruppas elektroniske ekspertise, og produsenten av debutalbumet.

- Jamie samler på vinylplater, og når vi er på reise går han inn i hver eneste platebutikk han kan finne. Jeg vet ikke hvor han tar alt fra, men plutselig sier han «hva med å putte inn denne lyden her".

Selv om de er diskrete, er det tydelige elektroniske elementer i musikken The xx lager. Slik føyer trioen seg inn i rekka av opprinnelige pop/rock-baserte indieband som for tida stadig søker mot elektronikaen, slik for eksempel Vampire Weekend har gjort med sin siste plate. Sim mener det henger sammen med mulighetene teknologien gir.

- Det er ikke så mange begrensninger når det kommer til elektronisk musikk. Det Jamie driver med er så utrolig mye mer enn bare  være en trommeslager. Samplingen hans åpner en helt ny verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kveldens konsert på Garage i Oslo har allerede vært utsolgt i lang tid. Sim kan ikke si noe sikkert om når bandet kommer tilbake til Norge, men er overbevist om at det vil skje.

- Det er en stund siden denne turneen ble booket. Jeg har hørt vi skal spille på et ganske lite sted i Oslo, men egentlig er jeg ganske fornøyd med at det - at vi starter i det små med vårt første besøk.