Hjertestarter satte i gang 67 ganger

Den innvendige hjertestarteren til Bjørn Eirik Johnsen slo inn 67 ganger på to timer – uten at Johnsens hjerte hadde stoppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø-mannen fikk implantert en innvendig hjertestarter etter en hjertestans i 2004. For ett år siden slo starteren inn 67 ganger i voldsomme støt, uten at hjertet hadde stoppet.

– Det var fryktelig vondt. Akkurat som en hest sparket meg i brystet, i tillegg til at lynet slo ned i meg. Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø, sier Johnsen til TV 2. Nå saksøker han fabrikanten av hjertestarteren.

– Jeg visste at det var den som slo inn, men jeg visste ikke hvorfor. Jeg var jo i live og på beina, forteller Johnsen.

Det viste seg at støtene skyldtes brudd på ledningene mellom hjertestarteren og hjertet. Den aktuelle ledningen ble trukket fra markedet i oktober 2007, men fortsatt går rundt 450 nordmenn med samme ledningstype implantert.

En innvendig hjertestarter skal slå inn hvis hjertet stopper. Den sender et elektrisk støt i brystet, på samme måte som en utvendig hjertestarter.

– I prinsippet kan slike urettferdige støt være farlige, men det største problemet er at det er en forferdelig opplevelse, sier hjertespesialist Eivind S. Platou ved Ullevål universitetssykehus til fjernsynskanalen. (©NTB)

Personvernpolicy