Lieberman tilgir ikke norsk Hamsun-hyllest

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (t.h.) tok imot sin norske kollega Jonas Gahr Støre (Ap) i Jerusalem søndag. Foto: REUTERS / Ronen Zvulun / SCANPIX
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (t.h.) tok imot sin norske kollega Jonas Gahr Støre (Ap) i Jerusalem søndag. Foto: REUTERS / Ronen Zvulun / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman tilgir ikke Norges hyllest av Knut Hamsuns forfatterskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Avigdor Lieberman

* Utenriksminister og visestatsminister i Israel.

* Født 5. juni 1958 i Chisinau i Moldova, som den gang lå i Sovjetunionen.

* Faren satt i fangeleir i Sibir under Josef Stalin.

* Familien utvandret til Israel i 1978.

* Var på 1990-tallet en sentral skikkelse innen høyrepartiet Likud og stabssjef for statsminister Benjamin Netanyahu.

* Brøt med Likud da partiet mistet regjeringsmakten og dannet det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu. Har siden sittet i flere samlingsregjeringer.

* Har stått bak en rekke kontroversielle utspill, som å true med å jevne Irans hovedstad Teheran med jorda og bombe Aswan-dammen i Egypt.

* La i 2004 fram en kontroversiell plan for å deportere palestinere med israelsk statsborgerskap til Vestbredden.

* Har anklaget den norske regjeringen for antisemittisme og for å være fiendtlig innstilt til Israel. (NTB)

Søndag tok Avigdor Lieberman imot sin norske kollega Jonas Gahr Støre (Ap) i Jerusalem, til det som av enkelte ble sett på som et forsoningsmøte mellom to ampre kumpaner.

Sist de to møttes var i New York i fjor høst, et møte som fra Liebermans side ble fulgt opp med flengende kritikk mot den norske regjering som han anklaget for å være fiendtlig innstilt til Israel.

Ytre høyre

Lieberman, som tilhører det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu, har blant annet hatt svært vanskelig for å godta norsk kritikk av de israelske bosetningene og landets krigføring mot Gaza.

Den israelske utenriksministeren er selv bosetter, og han har også langet ut mot Støres vilje til dialog med Hamas og Iran og truet med å kaste norske observatører ut av Hebron.

Søndag valgte de to kumpanene imidlertid å fokusere på det historisk gode forholdet mellom Norge og Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenigheter

– Vi setter pris på Norges bidrag til den palestinske økonomien, og vi setter pris på det arbeidet Norge gjør for å skape fred mellom ulike grupper og land verden over, oppsummerte Lieberman etter møtet.

– Det er enkelte ting vi er uenige om, men vi forsøker å løse dem som venner, forsikret Lieberman og fikk tilslutning fra Støre.

– Jeg tror at vi på en åpen og gjennomsiktig måte er i stand til å håndtere det vi er uenige om, sa Støre.

Aksepterer ikke

En av «uenighetene» kom for dagen da fjorårets norske hyllest av Knut Hamsuns forfatterskap ble tema under pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre forsøkte etter beste evne å forklare at man fra norsk side skilte klart og tydelig mellom Hamsuns enestående forfatterskap, og hans forkastelige omfavnelse av nazismen på sine gamle dager. Et slikt skille ville ikke Lieberman være med på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke akseptere hyllesten av en mann som valgte å forære sin egen nobelpris i litteratur til Hitler. Ethvert forsøk på å skille mellom Hamsuns svik og hans litteratur blir for meg kunstig, slo han fast.

(Hamsun ga i 1943 sin nobelmedalje til Hitlers mektige propagandaminister Joseph Goebbels).

Ingen rolle

Hva de to utenriksministrene snakket om under sin to timer lange samtale, er ikke kjent.

Støre erkjenner at Norge ikke lenger har noen rolle å spille som fredsmekler i Midtøsten, men understreker likevel at rollen som leder av giverlandsgruppa for palestinerne (AHLC) gjør at norske myndigheter fortsatt har tett kontakt med alle parter.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og den israelske høyresiden er dypt skeptiske både til Oslo-avtalen og Norge, og de uformelle bakkanalers tid er definitivt over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har advart mot å dyrke nostalgien fra 90-årene, da Norge fikk en rolle fordi de rette personene var på rett sted til rett tid. En slik rolle har vi ikke lenger og søker vi heller ikke, understreker Støre.

Annenfiolin

Norgeskritikk fra høyrepolitikere som Lieberman velger Støre å sette på kontoen for populistiske utspill myntet på israelske velgere. Utenriksministeren lytter mer til arbeiderpartipolitikere som Ehud Barak og Shimon Peres som i dag er henholdsvis forsvarsminister og president i Israel.

Barak og Peres har gjentatte ganger måttet rykke ut og glatte over Liebermans utspill den siste tiden, men den israelske utenriksministeren vil ikke være med på at han selv spiller annenfiolin.

– Ehud Barak og jeg kommer fra forskjellige verdener, men det er jeg som har ansvaret for utenrikspolitikken, og den er klar. Vi ser på Iran som den største trusselen mot Israel, slår han fast overfor NTB.

At Barak sørget for å komme ham selv i forkjøpet, ved å invitere Støre på en privat middag rett etter utenriksministerens ankomst til Israel lørdag kveld, kommenterte han ikke. (©NTB)