Helvete i Haiti

Halve ansiktet er dekket av fluer. I øyne, nese og munn. Men gutten på sykehuset i Haitis hovedstad enser dem ikke. Det ser ut som gutten på rundt 20 år er død. Men brystkassen hever og senker seg så vidt. Foto: Bondevik. Andreas / SCANPIX
Halve ansiktet er dekket av fluer. I øyne, nese og munn. Men gutten på sykehuset i Haitis hovedstad enser dem ikke. Det ser ut som gutten på rundt 20 år er død. Men brystkassen hever og senker seg så vidt. Foto: Bondevik. Andreas / SCANPIX

Halve ansiktet er dekket av fluer. I øyne, nese og munn. Men gutten på sykehuset i Haitis hovedstad enser dem ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Det ser ut som gutten på rundt 20 år er død. Men brystkassen hever og senker seg så vidt.

Les alt om Haiti på abcnyheter/haiti

De hardt pressede helsearbeiderne ved Hôpital universitaire de la Paix i Port-au-Prince må ta vanskelige og hjerteskjærende valg. Det er de heldige som får behandling.

– Det viktigste er å prioritere dem det er størst sjanse for å redde livet til. Det er vanskelig, men sånn må det være, sier Luis de la Fuente, medisinsk koordinator for et spansk helseteam som er kommet til Haiti.

Hardt skadde jordskjelvofre ligger strødd overalt i korridorene på sykehuset i Port-au-Prince.

– Det er umulig å si hvor mange skadde det er her, kanskje mellom 1.000 og 1.500? sier de la Fuente til NTB.

Fjernet lik

En liten jente med plaster i panna passerer oss, tom i blikket. Hele tiden strømmer det på med sårede. De blir båret inn på treplanker og dører, det folk finner i ruinene etter skjelvet.

En mor jamrer seg mens hun klapper datteren på kinnet. Et barn skriker i smerte fra et rom ved siden av. De som ikke får plass inne, ligger på bakken rett utenfor sykehusinngangen mens de håper de skal få behandling.

Luften er fylt av fortvilelse. Og død.

– I går fjernet vi 300 lik herfra, forteller Betty Jouy, som jobber som frivillig på sykehuset.

– I tillegg til de skadde som dør her, dumper folk lik ved sykehuset, legger hun til.

Mistet hele familien

Betty, som jobber i organisasjonen Haiti Education, har spesielt ansvar for å ta seg av barna som er blitt foreldreløse. Hun forteller at det er minst 50 foreldreløse barn på sykehuset.

– Hvor er du ifra? Ok, fortell alle i Norge at de må sende mye hjelp, sier Cristobal Krepper.

Den chilenske legen sitter på det skitne murgulvet og holder gutten Wood i hånden, mens han gir ham intravenøst.

13-åringen har brukket armen og er dehydrert. Han er gjort foreldreløs av det massive jordskjelvet. En papirlapp med navnet er tapet på det nakne brystet.

– Vi mistet ti medlemmer av familien, sier kusinen Francesca, som er eneste overlevende sammen med Wood.

Lyspunkt

Fra å ha kollapset helt i skjelvet har situasjonen ved sykehuset bedret seg de siste dagene. Det har kommet leger fra blant annet Cuba, Chile, Spania, USA og Den dominikanske republikk. Nå jobber rundt 120 leger og helsearbeidere på sykehuset, ifølge Luis de la Fuente.

Og midt i den ufattelige katastrofen finnes også noen små lyspunkt:

– Ja, i dag har vi hatt minst tre fødsler her, sier den spanske legen til NTB.

Fire dager etter det katastrofale jordskjelvet har mye nødhjelp kommet fram til Haiti. Men det er store problemer med å få hjelpen ut til de trengende, noe som fører til desperasjon og sinne hos mange i Port-au-Prince.

Utdeling av mat

På vei tilbake fra sykehuset passerer vi en utdeling av mat i regi av Verdens matvareprogram (WFP). Bevæpnede FN-soldater med pansrede kjøretøy organiserer utdelingen, der hundrevis av sultne står i kø.

– Dette er den første utdelingen her ved Aviation Place, sier Jean Pernior i WFP til NTB.

– Vi har 584 esker med 84 pakker kjeks i hver. Hver person får fem pakker.

Men det er langt fra nok til alle i køen. Når siste kjekspakke er delt ut, stenger FN-soldatene jernporten og roper til køen av sultne at de må trekke seg tilbake.

Ved andre utdelinger av mat er det brutt ut uroligheter, men denne gangen er det ingen som rekker annet enn å protestere høylytt før FN har forlatt stedet. (©NTB)

Personvernpolicy