Godkjenner alle søknader om forurensning

GODKJENNER: SFT har ikke avslått noen søknader om forurensning i 2009. Bilde fra oljeraffineriet fra Mongstad.
GODKJENNER: SFT har ikke avslått noen søknader om forurensning i 2009. Bilde fra oljeraffineriet fra Mongstad.

Statens forurensningstilsyn (SFT) har godkjent alle 344 søknader de har fått de siste fire årene om forurensning. Ingen har fått avslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bedrifter slipper årlig ut tonnevis med tungmetaller og giftstoffer til sjø og luft. Likevel får ingen av bedriftene avslag fra SFT eller de ulike fylkesmennene på sine søknader om utslippstillatelse.

– Spørsmålet er om det har satt seg en forvaltningspraksis, der alle som spør, får tillatelse, sier Anja J. Siverts til BT

Siverts arbeider i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, og hun har gjort en undersøkelse av utslippssøknadene som viser at SFT ikke avslo noen av dem de siste to årene.

BT har bedt SFT og miljøvernavdelingene hos fylkesmennene om en oversikt. Siden 2005 har SFT behandlet 344 søknader om ny eller endret konsesjon til utslipp, og ingen av dem er avslått. Men mange har fått lov til å slippe ut mindre enn de søkte om.

Selv om ingen får avslag, stilles det strenge krav. Signe Nåmdal, som er direktør for SFTs avdeling for klima og industri, sier at søkerne har satt seg inn i kravene på forhånd og derfor sender inn søknader som kan godkjennes.

Gjennom Nordsjødeklarasjonen er Norge forpliktet til nullutslipp av en rekke stoffer innen 2020. Et av stoffene er arsen, som skulle bli redusert, men som det i stedet er mer utslipp av enn på 1990-tallet. Kvikksølv er det like mye utslipp av i dag som på 90-tallet. (©NTB)

Personvernpolicy