Her blir Patrick (25) reddet etter fire døgn

REDDET: Her bæres Patrick Alhston (25) ut av ruinene i live, etter å ha vært dekket av tolv meter med bygningsmasse i fire døgn.
REDDET: Her bæres Patrick Alhston (25) ut av ruinene i live, etter å ha vært dekket av tolv meter med bygningsmasse i fire døgn.

Til tross for små lyspunkt, svinner håpet raskt for de som leter etter sine kjære i ruinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om jordskjelvet i Haiti

* Tirsdag 12. januar ble Haiti rammet av et jordskjelv som målte 7,0 på Richters skala, fulgt av minst 24 etterskjelv på mer enn 4,5.

* Skjelvet inntraff like før klokka 17 lokal tid - 22 norsk tid – og hadde sitt episenter ved byen Carrefour, rundt 16 kilometer sørvest for hovedstaden Port-au-Prince.

* Lørdag anslo myndighetene i landet at så mange som 200.000 kan ha omkommet i forbindelse med jordskjelvet.

* Haiti er en tidligere fransk koloni, og har også tidligere blitt rammet av kraftige naturkatastrofer, deriblant flere orkaner.

* Landet har 9 millioner innbyggere, 2 millioner i hovedstaden Port-au-Prince

* Halvparten av befolkningen lever på 1 dollar dagen, 78 prosent under 2 dollar.

* President i dag er Rene Preval, valgt i 2006.

Kilde: NTB

Fire døgn etter jordskjelvet fant meksikanske redningsarbeidere 25 år gamle Patrick Alhston i ruinene av St. Gerard-universitetet i Haiti.

Dekket av tolv meter med bygningsmasse ble professoren funnet av en hund søketeamet hadde med seg.

Les mer om Haiti på abcnyheter/haiti

Noen reddes ennå

Imens fortsetter redningsarbeidere fra mange land å hale overlevende ut av bygninger. Russiske redningsarbeidere fant to ni og elleve år gamle jenter i live, og et israelsk team berget en mann ut av et det sammenrast skattekontoret.

Amerikanske redningsarbeidere arbeidet natten gjennom i ruinene av et supermarked der 100 mennesker kan ha blitt sperret inne. De skulle til å gi opp da noen fortalte at enn kassadame hadde ringt venner i Miami på mobilen sin for å fortelle at hun levde.

Døde blir kjørt i lass etter lass til massegraver utenfor byen, men tusener av lik ligger fortsatt langs gatene og under de knuste husene.

Slåss om maten

Overlevende etter jordskjelvet i Haiti slåss om maten i Port-au-Prince mens andre tusener strømmer ut av byen med sine få eiendeler på hodet eller i en bil.

Fire dager etter det massive jordskjelvet som kan ha kostet 200.000 mennesker livet og som la hovedstaden i grus, venter hundretusener av haitiere desperat på hjelp.

Selv mens nødhjelp flommet inn til flyplassen, hindrer et logistisk mareritt mye av hjelpen i å nå fram til dem som trenger den mest, de sultne og husløse som har slått leir i alle byens parker, plasser og rundkjøringer, med stabler av råtnende lik som nærmeste naboer.

Amerikanske militære helikoptre begynte lørdag å frakte nødhjelp fra flyplassen og hangarskipet USS Carl Vinson til forskjellige punkter i byen der personell fra Verdens matvareprogram (WFP) sto klar til å dele den ut.

Noen steder ble kartonger med mat sluppet på steder der ingen sto klar til å dele ut, og da oppsto det slåsskamper mellom desperate haitiere.

Plyndring

På byens tidligere viktigste handelsgate myldret hundrevis på ruinene av knuste supermarkeder på jakt etter alt de kunne få bruk for eller selge. På ett tidspunkt begynte de å slåss med kniver, isøkser og slegger.

De få politifolkene kan lite gjøre for å avverge plyndringen, selv om de skyter i lufta for å skremme bort røverne. Og FN-soldatene er opptatt med å holde vakt rundt dem som deler ut mat.

Det har vært sporadisk plyndring fra første dag etter skjelvet, men lørdag så det ut til å bre om seg etter hvert som folk ble mer desperate.

To hjelpearbeidere fra Den dominikanske republikk ble alvorlig såret da de ble skutt på mens de delte ut mat lørdag. Den ene ble evakuert til et sykehus i hjemlandet.

FN-styrken som har ansvar for ro og orden sammen med det lokale politiet, har selv mistet minst 40 av sine da hovedkvarteret raste sammen.

Lørdag bekreftet FNs generalsekretær Ban Ki-moon at sjefen for FN-delegasjonen, Hedi Annabi, hans nestsjef, Luiz Carlos da Costa, og FN-politiets sjef, Doug Coates, omkom i jordskjelvet.

Forlater byen

Tusener av haitiere som har ventet i dagevis på hjelp, begynte lørdag å strømme ut av byen med kurs for provinsene eller nabolandet Den dominikanske republikk.

Mange går til fots med vesker på hodet, og andre kjører i fullpakkede biler og lastebiler etter å ha ventet i timevis på å få fylt tanken på en bensinstasjon.

– Jeg har ventet i to dager, men det kom ingenting, ikke engang en flaske vann, sier Yves Manes som går langs veien med sin kone og to barn. Kona halter med beinet bandasjert med en blodig t-skjorte.

– Gatene lukter død, sier Talulum Saint Fils, som solgte sin smykker for å kjøpe bussbilletter ut av byen til seg, mannen og fire barn. De haitierne som har utenlandske pass, kan bli evakuert på flyplassen.

Regjeringen lammet

Haitis regjering fungerer knapt etter at de fleste av de offentlige bygningene kollapset og flere ministre mistet livet. Det innrømmer selv president René Préval som bor på flyplassen etter at palasset og hans private hjem kollapset.

Men utenriksminister Hillary Clinton la vekt på at USA ikke er ute etter å ta over Haiti, men tvert imot samarbeide med myndighetene om hjelpeoperasjonen.

Clinton kom lørdag på en snarvisitt for å evaluere behovene. Hun kom med et fly med nødhjelp og returnerte med amerikanere som skulle evakueres, og hun beveget seg ikke utenfor flyplassen for ikke å komme i veien. (©NTB)

Personvernpolicy