5.000 «norske» fadderbarn i Haiti

5.000 «norske» fadderbarn i Haiti
5.000 «norske» fadderbarn i Haiti
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 5.000 barn i Haiti har norske faddere gjennom ulike organisasjoner. Mange bekymrede har allerede tatt kontakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plan Norge er desidert størst av de norske fadderorganisasjonene med 3.599 fadderbarn i Haiti.

Plan International-direktør for katastrofer og humanitær respons, Roger Yates, sier til Vårt Land at barna får all oppmerksomhet nå:

– Av alle landene i regionen er Haiti det mest sårbare. Det er et ekstremt fattig land. Vår prioritet er å hjelpe barn og deres familier og få folk som er i fare brakt til trygge omgivelser, der det er mulig. Vi vil også arbeide for å lette de psykologiske traumene etter denne katastrofen, sier han.

Kommer nærmere

Frelsesarmeen i Norge har rundt 350 fadderavtaler med barn i Haiti. De driver også skoler og barnehjem. Flere faddere ringte onsdag til organisasjonen med bekymrede spørsmål. Blant dem som tok telefonen, er Ann Hege Skogly, som selv har to fadderbarn i Haiti. Onsdag hadde hun fått bekreftet at et av dem var i live.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En slik katastrofe oppleves på en annen måte når man kjenner noen der som man har fulgt i flere år. Det hele blir mer nært, jeg har guttene med meg i tankene hele tiden, sier Skogly, som til daglig jobber som pressekontakt i Frelsesarmeen.

Elendighet

Fadderorganisasjonen Star of Hope driver 13 skoler for fattige barn i Haiti. Ni av dem ligger i områder som sannsynligvis er rammet av skjelvet. Arbeidet omfatter 6.000 barn, hvorav 296 av norske faddere.

Svenske Gunnar Hällgren er katastrofesjef i Star of Hope, og torsdag reiser han til Haiti.

Han sier til Vårt Land at han venter å komme til et samfunn som er slått i stykker, et samfunn preget av anarki og desperate mennesker uten andre steder å dra til. (©NTB)