Frelsesarmeen frykter kriminelle i Haiti

Frelsersarmeen frykter for barna i Port-au-Prince. Foto: AP Photo/Montreal La Presse, Ivanoh Demers
Frelsersarmeen frykter for barna i Port-au-Prince. Foto: AP Photo/Montreal La Presse, Ivanoh Demers
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdagens jordskjelv i Haiti var så kraftig at også det største fengselet i hovedstaden Port-au-Prince kollapset. Frelsesarmeen frykter for sikkerheten til sine folk i Port-au-Prince etter at muren rundt bygningene deres i et av byens utsatte strøk har rast sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedfengselet i hovedstaden raste sammen, og noen av de innsatte har rømt, sier talskvinne Elisabeth Byrs i FNs samordnede humanitære organ, OCHA.

Kirkens Nødhjelp opplyser til NTB at de har fått meldinger om plyndring i Port-au-Prince og frykter særlig for kvinners sikkerhet i dagene fremover.

Beskyttelsesmuren raste

Anne Kristine Herje, mangeårig leder for Frelsesarmeens barnehjem i Port-au-Prince, har hele onsdag sittet lenket til telefonen i håp om å få ut informasjon om folk tilknyttet Frelsesarmeens virksomhet i Haiti.

– Det er store materielle skader på bygningene våre, og muren er nede. Det er ganske farlig, siden de befinner seg i et av de verste strøkene i byen, med mye kriminalitet. De har hunder, men uten muren er de ikke beskyttet, sier Herje til NTB.

Hun har snakket med kolleger i utlandet, og sent onsdag kveld forsøkte hun fortsatt å komme gjennom til kolleger i Haiti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om jordskjelvet har svekket beskyttelsen mot kriminelle, er det ifølge Herje noe positivt å melde fra den fattige bydelen.

– Det er ikke i fattigkvarteret det er verst. Om de små skurene faller sammen, så gjør jo ikke det så stor skade, og derfor kan det være positivt at det er så få skikkelige hus i strøket vårt, forteller hun.

1.400 barn

– Jeg har snakket med Steve Diaz, som har min gamle jobb som leder for barnehjemmet. Han har fått beskjed om at strukturen på alle våre bygninger er ødelagt, men at alle som var i våre bygninger har det bra, sier Herje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til barnehjemmet har Frelsesarmeen også sitt administrative hovedkvarter, en stor kirke, en helsestasjon og en skole for 1.400 barn i Port-au-Prince.

– Barna kommer til å sove ute i natt, men i og med at muren er gått er det veldig farlig, sier Herje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter for barna

– Ron Busroe, min tidligere sjef i Haiti, fortalte meg nettopp at han reiser nedover til Port-au-Prince sammen med et nødhjelpsteam fra Florida onsdag kveld. Flyplassen er stengt, men han har ordnet med et privatfly, forteller Herje.

– Jeg skulle gjerne ha vært der, men jeg får ikke reist ned før om en uke, sier en fortvilet Anne Kristine Herje.

Herje sier videre at hun frykter at mange av barna tilknyttet Frelsesarmeens virke i Haiti har gått bort i jordskjelvet, men at det vil ta tid før de vil kunne få oversikt.

– De som er der nede er naturlig nok veldig travelt opptatt med å holde hjulene i gang, avslutter Herje. (©NTB)

• Les alt om jordskjelvet