Burma-junta på blogger-jakt

Burma-junta på blogger-jakt
Burma-junta på blogger-jakt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bloggere og cyber-dissidenter har stått for noen av de mest rystende rapportene fra Burmas «Safran-revolusjon». Men nå kuttes nettforbindelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig kommer det meldinger om at flere soldater nekter å skyte mot munkene.

– Flere soldater i området rundt Mandalay har ifølge våre kilder nektet å følge ordre fra militæret om å rette våpen mot munkene. I stedet har de lagt ned våpnene, satt seg på bakken og sier de vil beskytte dem, opplyser Khin Maung Win, redaksjonssjef i eksilradioen Democratic Voice of Burma (DVB), til NTB fredag.

Ifølge radiostasjonen, som sender fra Oslo, ble soldater beordret til å omringe demonstrasjonene, men noen av dem nektet å følge ordre.

Det er mistanke om at Burmas militær regime har stengt all Internettilgang for å hindre at informasjon om de største demonstrasjonene på nesten 20 år kommer ut av landet. Reuters skriver at internettkafeer i dag er stengt, og at Burmas primære internettleverandør er nede pga tekniske problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette bildet er hentet fra den burmesiske bloggeren Ko Htike.Dette bildet er hentet fra den burmesiske bloggeren Ko Htike.

Bildet til høyre er hentet fra den burmesiske bloggeren Ko Htike. I lys av de dramatiske hendelsene i moderlandet har den London-baserte bloggeren gjort om bloggen sin til en publiseringsplattform for bilder og rapporter fra kontakter i hjemlandet. Slik har Ko Htike blitt en av midstrømsmedias viktigste kilder på hva som skjer i Burma.

For i et regime hvor alle innenlandske media er statskontrollert, og regjeringen gjør det vanskelig for utenlandske journalister å få visum, har bloggere, mobiltelefoner og sosiale nettverk blitt en uvurderlig kilde til informasjon - også for tradisjonelle media.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av Burma-bildene som har rullet over skjermen til internasjonale TV-kanaler, og øyenvitne rapportene i internasjonale aviser, har sitt utspring nettopp i disse «amatørmessige» teknologiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Aung San Suu Kyi kom ut av hjemmet sitt i Yangon for å hilse de demonstrerende munkene på lørdag, var det bloggere som ga verden bildene fra dette historiske øyeblikket.

I andre tilfeller har utenlandsk baserte bloggere som Ko Htike fungert som publiseringskanaler både for bilde, video og tekst fra venner og kontakter i Burma . Internasjonale media som BBC har også oppfordret burmesere til å sende dem øyenvitnerapporter i alle formater.

- Borgerjournalister i Burma har demonstrert at å stenge profesjonelle reportere ute ikke lenger stopper nyhetsstrømmen (derimot garanterer det at mye av den blir produsert av folk som ikke sympatiserer med myndighetene), skriver Chris Vallance på BBCs pods&blogs.

Og til tross at det ser mørkt ut for de kreftene som jobber med å få informasjon ut fra Burma hvis juntaen virkelig har lykkes med å kutte all internettilgang, har ikke bloggere som Ko Htike planer om å gi opp:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er med tristhet jeg annonserer at den burmesiske militærjuntaen har kuttet internettforbindelsen i hele landet. Jeg vil derfor ikke være i stand til å gi dere bilder av brutaliteten til den brutale burmesiske juntaen. Men jeg vil gjøre mitt beste for å fore juntaens demoniske appetitt for frykt og paranoia med å poste ethvert bilde jeg mottar på annet vis. Jeg vil fortsette å leve etter mottoet «der det er vilje fins det en vei».