Meny

Lav valgdeltakelse i EU-aspiranten Kroatia

Sosialdemokraten Ivo Josipovic (t.v.) og Zagrebs ordfører Milan Bandic kjemper om å bli Kroatias neste president. Foto: REUTERS / Nikola Solic / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kroatia velger presidenten som skal lede landet inn i EU, men valgkamp og ideologisk krangel ser ikke ut til å ha engasjert de kroatiske velgerne.

Ifølge en valgdagsmåling ser det ut til at sosialdemokraten, jussprofessoren og komponisten Ivo Josipovic (52) har stø kurs mot seier. Han får en oppslutning på 64,6 prosent i målingen gjort av Nova TV.

Utfordreren i andre valgrunde er den 54 år gamle ordføreren i Zagreb, Milan Bandic. Han får 35,4 prosent på Novas måling.

Lite engasjement

Begge kandidatene støtter Kroatias mål om EU-medlemskap i 2012 og lover å jobbe for dette. Og selv om kroater flest håper på økonomiske vekst, mindre korrupsjon og samfunnsendringer, har ikke valgkampen ført til det store engasjementet blant velgerne.

– De er alle sammen like og motiverer meg ikke til å stemme. Det er sløst bort så mye penger i valgkampen som kunne vært brukt andre steder, sier arbeidsløse Antoninja Beribak.

I underkant av 38 prosent hadde avgitt stemme søndag ettermiddag. Det var et noe høyere tall enn i første valgomgang for 14 dager siden, men valgdeltakelsen ble da et nytt lavmål for Kroatia med bare 44 prosent.

EU-krav

For å innfri kravene fra EU må vinneren av søndagens valg både ta tak i korrupsjonen og gjennomføre reformer i rettsvesenet og den offentlige administrasjonen.

Josipovic har som hovedpunkt på programmet å bekjempe korrupsjon og beseiret klart elleve andre kandidater i første valgrunde 27. desember.

Bandic har også sosialdemokratisk bakgrunn, men har forlatt partiet.

– Vi har en kandidat som jobber hardt, og en akademiker. Ideelt burde vi hatt en kombinasjon av de to. Jeg kommer fra arbeiderklassen, så jeg stemte på arbeideren, sier pensjonisten Miljenko Jovic da han stemte på Bandic søndag.

Ga seg ikke

Bandic har fått opptil 45 prosent på meningsmålingene og nektet å kaste inn håndkleet før valget.

– Jeg tviler ikke på at det kroatiske folk, innbyggerne i Kroatia, vil velge den beste kandidaten, sier Bandic.

Han har før valget klart å vinne støtte fra den katolske kirken i Kroatia som vanligvis er en betydelig påvirkningsfaktor. Bandic har også forsøkt å spille på frykt for at kommunismen skal vende tilbake med Josipovic.

Et bedre liv

Tross skittkastingen i valgkampen sier mange kroater at de ikke er interessert i ideologisk krangel, men et bedre liv i hverdagen.

– Presidenten har så lite makt at alt dette snakket om kommunisme og patriotisme bare er tull, sier Stefanija, en 65 år gammel pensjonist i Zagreb.

– Det som betyr noe, er at han er en anstendig mann, at han overvåker regjeringen og kommer med forslag som gjør livet bedre.

Etterfølger Mesic

Den nye presidenten vil etterfølge president Stjepan Mesic, som har sittet i to femårsperioder.

Rundt 4,4 millioner kroater har stemmerett, og valglokalene stenger klokken 19 søndag. Offisielle resultater ventes ved midnatt natt til mandag.

Kroatia ble medlem av NATO i 2009 og håper å kunne bli med i EU i løpet av 2012. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus