Meny

Thorbjørn Yggeseth er død

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gamle storhopperen ble 75 år gammel. Han døde natt til søndag etter lengre tids sykeleie.

– Dette var fryktelig trist. Han viet hele sitt liv til hoppsporten, sier hoppkommentator i NRK, Arne Scheie.

Yggeseth vant Holmenkollrennet i 1963, og han vant også to renn i den tysk-østerrikske hoppuka, i Bischofshofen i 1963 og i Oberstdorf året etter. Han hadde to annenplasser i hoppuka, men klarte aldri sammenlagtseieren.

Yggeseth ble beste nordmann med femteplass i OL i Squaw Valley i USA.

Klar profil


Yggeseth var aktiv fra 1959, og fikk samme år Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn». Yggeseth er også æresmedlem av det internasjonale skiforbundet (FIS) samt Norges Skiforbund.


Etter at Thorbjørn Yggeseth la opp som aktiv hopper hadde han flere sentrale verv i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han ledet hoppseksjonen fra 1982 til 2004.

De siste årene han hadde dette vervet fikk han stor oppmerksomhet for sin rolle i kontroversene rundt kvinnehoppingen. Han nektet i 2004 kvinnelige hoppere å delta i skiflygningsrennet.

Flyger


Thorbjørn Yggeseth ble intervjuet av reportere fra radio og fjernsyn under Holmenkollrennene i 1963. Foto: Scanpix.Thorbjørn Yggeseth ble intervjuet av reportere fra radio og fjernsyn under Holmenkollrennene i 1963. Foto: Scanpix.

I det sivile liv var Yggeseth flyger. Han tok sin utdannelse i forsvaret, men ble etter hvert ansatt som trafikkflyger i SAS. Han jobbet også som testpilot for dette selskapet.


Men i 2008 ble han diagnostisert med uhelbredelig prostatakreft. Sykdommen førte til at han måtte ta en livsnødvendig operasjon. Operasjonen gjorde ham lam fra livet og ned slik at han ble sittende i rullestol.

Thorbjørn Yggeseth ble født 18. juni 1934 i Heggedal i Asker.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus