Britene hadde Abdulmutallab i kikkerten

Umar Farouk Abdulmutallab sammen med en kamerat mens han var i London.
Umar Farouk Abdulmutallab sammen med en kamerat mens han var i London.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Første juledag forsøkte den 23 år gamle nigerianeren å sprenge et fly i lufta over Detroit, men ble overmannet og pågrepet. Attentatet ble mislykket fordi sprengstoffet han hadde med seg, ikke eksploderte, men brant opp.

Les også: Slik overmannet de trusebomberen

Debatten om hvordan en med hans bakgrunn og holdninger fritt kunne gå om bord i et fly til USA, har siden rast.

President Barack Obama har krevd full gjennomgang av rutinene, og sikkerheten ved amerikanske flyplasser er alt skjerpet.

Står klare

Den terrorsiktede nigerianeren har fortalt etterforskere at ytterligere 20 andre muslimer er trent og klare til å gjennomføre lignende attentater, sier kilder i den britiske etterretningstjenesten (MI5) til den amerikanske kringkastingen CBS

USA har sendt det føderale politiet til Ghana for å etterforske saken, blant annet for å rekonstruere Abdulmutallabs reiserute, ifølge DPA. Etterforskerne tror Abdulmutallab møtte et al-Qaida-medlem i Ghanas hovedstad Accra rett før han begynte reisen til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke voldelig

MI5 fattet mistanke til Umar Farouk Abdulmutallab alt i 2006, etter at han gjentatte ganger hadde vært i kontakt med terrormistenkte i Storbritannia, skriver The Sunday Times.

Etterretningsinformasjonen ble imidlertid ikke videresendt til USA, etter råd fra MI5s egne jurister som mente at det ville være en krenkelse av nigerianerens rettigheter.

Det britiske innenriksdepartementet forsvarer beslutningen og opplyser at allierte lands sikkerhetstjenester først varsles om folk i kategorien «voldelige ekstremister».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterliggående islamister er det derimot tusenvis av bare i Storbritannia, og etterretningsinformasjon om disse blir ikke videresendt, sier en kilde i departementet til avisen.

Som mange andre

– Det var ingenting som på dette tidspunktet tydet på at Abdulmutallab var noe mer enn interessert i islamsk radikalisme. Han ble derfor ikke ansett for å være annerledes enn tusenvis av andre unge muslimer med radikale synspunkter, sier kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen om ikke å tipse amerikanerne om Umar Farouk Abdulmutallab var også i tråd med britisk og europeisk lovgiving, som beskytter personers rett til ytringsfrihet og privatliv, understrekes det i MI5.

Abdulmutallab studerte tidligere i London, og han skal der ha hatt kontakt med en av de hovedmistenkte i en antatt al-Qaida-plan om å drepe briter.

Nyheten om at britene unnlot å tipse USA om dette, selv om de hadde hatt den unge nigerianeren i kikkerten siden 2006, blir neppe godt mottatt i USA. (©NTB)