Tiåret da DU ble viktigst

Vi har sett bloggere felle ministere og skape overskrifter, men de revolusjonære visjonene fra bloggingens tidlige dager er ennå ikke innfridd.
Vi har sett bloggere felle ministere og skape overskrifter, men de revolusjonære visjonene fra bloggingens tidlige dager er ennå ikke innfridd.

Kall det gjerne terrorismens eller katastrofenes tiår, men tiåret som gikk var også lesernes tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medienes oppsummeringer av tiåret som ligger bak oss har vært særdeles dyster lesning. Etter å ha trålet et ukjent antall decenniums-analyser i embetes medfør, mistet jeg nesten livsgnisten. Times Magazine kalte det intet mindre enn tiåret fra helvete – og det var kanskje det.

Men tiåret som gikk tilhørte også leserne, eller, for å bruke teknologiskribenten Dan Gillmors ord, menneskene tidligere kjent som «publikum». Det var tiåret begreper som blogging, borgerjournalistikk og brukergenerert innhold snek seg inn som etablerte konsepter i ordforrådet vårt. Selv stiftet jeg først bekjentskap med fenomenet i 2002.

Revolusjon på trappene

DELTAR: Leseren har blitt premissleverandør, og det er helt nytt. Foto: Scanpix.DELTAR: Leseren har blitt premissleverandør, og det er helt nytt. Foto: Scanpix.

- Har du ikke hørt om weblogger? De kommer til å snu opp ned på verden og bryte massemedienes kommunikasjonsmonopol, sa min venn Brian entusiastisk over lunken kaffe. Det var en helt vanlig desemberdag i 2002, og vi befant oss av alle steder i en kaffebar rett rundt hjørnet fra Fleet Street, britenes legendariske avisgate.

Jeg skrev om økonomi for en papiravis like i nærheten, leste stortsett bare økonomiseksjonene i andre papiraviser og hadde slett ikke hørt om blogging.

Nå skal det innrømmes at jeg ikke lenger husker Brians ord helt nøyaktig. Men han fortalte meg med glød og iver om webloggen, en ny publiseringsplattform, og hvordan de som brukte den, bloggerne, var på nippet til å innkassere en stor «demokratiske seier».

Da bloggerne felte senatslederen

De var da - på et tidlig stadie av en kommunikasjonsrevolusjon mange mente ville utkonkurrere tradisjonelle medier - i ferd med å felle Trent Lott, daværende leder for republikanerne i det amerikanske Senatet, etter at han hadde uttrykt støtte for raseadskillelse under en bursdagsmiddag. Og om min hukommelse fra samtalen i den kaffebaren er litt uklar, gikk Brian, som den gode bloggeren han er, selvsagt hen og blogget om den.

Nå var 2002 egentlig ikke så tidlig i bloggingens historie. Ekspertene strides om hvem som skrev den første bloggen, 1997 er et år som ofte nevnes, men kimen til det som gjorde blogging til et massefenomen ble sådd i september 1999 med lanseringen av bloggeplattformen Blogger.com . Med sin relativt brukervennlige design gjorde gratisplattformen blogging tilgjengelig for folk flest, også tekniske analfabeter. Med det var scenen satt for tiåret hvor blogging sakte men sikkert ble mainstream.

Det var et tiår hvor vi har sett bloggeres avsløringer om snusk og dobbeltmoral felle ministere som Storbritannias tidligere visestatsminister John Prescott og Sveriges tidligere handelsminister Maria Borelius. Avsløringer det var så pinlig for pressen at de ikke stod for selv at svenske Expressen hevdet Borelius-skupet var deres - de hadde bare ikke rukket å publisere det før bloggeren Magnus Ljungkvist blogget om det.

Vi har også sett aktivister og vanlige borgere, bevæpnet med mobiltelefoner og adgang til nettpublisering via blogger og sosiale nettverk, endre nyhetsbildet med øyenvitnerapporter fra steder hvor pressen har blitt nektet adgang av totalitære regimer eller ikke har rukket å rykke ut til når katastrofen inntraff. Under opptøyene etter Irans presidentvalg på forsommeren i 2009 var denne trenden så overveldende at teknologibloggen ReadWriteWeb ba TV-giganten CNN om å sjekke Twitter for nyheter om Iran . Men vi så det også under Safran-revolusjonen i Burma i 2007 og i flere andre tilfeller jeg blant annet har beskrevet her og her for ABC Nyheter.

Mot slutten av tiåret antok strømmen av sanntidsinntrykk fra folk som enten var på åstedet når tragedien inntraff, eller bare fulgte bedre med i timen, et slikt volum at nyhetsbransjen mistet nyhetsledelsen ved flere større begivenheter. Samtidig har vi også sett en ny type journalistikk vokse frem basert på samarbeid mellom tradisjonelle medier og «menneskene tidligere kjent som publikum», fornøyelig illustrert i denne videoen fra Onion News.

Revolusjonen som lot vente på seg

Allikevel, utover enkeltavsløringer og øyenvitnerapporter har vel verken bloggere eller borgerjournalister egentlig kommet i nærheten av å overta medienes rolle – i alle fall ikke ennå. Tiåret som gikk har vist oss at bloggere er like individuelle som de som skriver dem: de spenner fra 'min personlige dagbok på nett' til såkalte Crogs, Carefully-Researced Weblogs, som gjerne skrives av akademikere eller andre spesialister og går i dybden i sitt fagfelt på en måte journalister bare kan drømme om – med alle nyansene i mellom.

Det finnes for all del bloggere som britiske Guido Fawkes , aka Paul Stain, som systematisk jakter på dobbeltmoralske politikere, og har tvunget frem avgangen til flere av dem med sine avsløringer. Jeg har også argumentert for at enkelte finansblogger dekker finans mye bedre enn tradisjonelle medier, men dette er ofte blogger det krever en hvis kjennskap til finans for å kunne evaluere og dra nytte av.

Mange av fagbloggene som skrives av spesialister er kanskje først og fremst til nytte og glede for fagnerder. Det er langt mellom bloggene som systematisk setter agendaen, innenfor sitt fagfelt eller mer generelt, selv noen av de fremste blant disse fokuserer mye på enkeltsaker og egne kjepphester - og i Norge er slike blogger nesten fraværende.

Iscenesetter seg selv

Dessuten har det kommet til nye generasjoner av bloggere som har tatt bloggen i en helt annen retning enn hva dens tidlige forkjempere drømte om. De mest leste bloggerne, både i Norge og Sverige i dag, er såkalte glam- eller rosabloggere: jenter i tenårene og begynnelsen av tyve-årene som blogger mer i bilder enn tekst, med hovedfokus på sminke, klær og seg selv.

I bloggens tidlige dager ble gjerne muligheten den ga folk til å snakke sammen ved hjelp av lenker og kommentarfelt, på tvers av sosiale og geografiske avstander, brukt for å beskrive hvordan den radikalt endret kommunikasjonslandskapet. Men slike anslag til samtaler erofte fraværende hos glambloggerne – flere av dem lenker verken til kildene sine eller andre bloggere, og ser heller ikke ut til å svare på kommentarer i kommentarfeltet sitt.

Derimot skorter det ikke på evne til å skape seg en offentlig identitet på egne premisser, et annet tidlig kjennetegn på blogge, ei heller på evnen til å sette seg selv på agendaen. Det har avfødt nye mediesjangre, som Web 2.0 dokusåpe, og gitt de mest profilerte glambloggerne klippekort til glamourfester, kjendisfester og omtale i sladderpressen .

Små samtaler, store konsekvenser

Konklusjonen er kanskje at vi fremdeles står midt oppe i en endringsprosess, mer en evolusjon enn en revolusjon, som ikke respekterer kunstige inndelinger i år eller årtier. Kanskje er det først i etterkant at vi virkelig vil se hvor store konsekvenser tilsynelatende små ting, som en tilfeldig lunsj på en kaffebar en helt vanlig desemberdag, egentlig kan få.

For om bloggingen ikke så langt har levd helt opp til det revolusjonære potensialet Brian og andre med ham tilla den, om den ikke har snudd opp på verden, har den i alle fall snudd opp ned på livet mitt. Nå tok det et par år fra den lunsjen før jeg sluttet å gjemme meg bak deadlinene mine og begynne å blogge. Men da jeg først kom i gang har bloggingen gitt meg et fargerikt nettverk av virtuelle venner over hele verden, flere av dem har også blitt gode venner i det virkelige livet. Den har også gitt meg en helt annen innfallsvinkel til journalistikk og har indirekte vært kilden til de fleste av jobbene mine de siste par årene. Se der datt det nettopp inn et oppdrag for BBC Skottland gitt - selvsagt via bloggen min.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå
Siste nytt
22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus