Meny

Ulveflokk avlivet etter rømning

Ulveflokken på 12 dyr i Skånes djurpark utenfor Höör er avlivet fordi de til stadighet bet seg gjennom gjerdet og tok livet av andre dyr i parken. Parkvokter Johan Lindström ved ett av hullene i gjerdet. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hel ulveflokk er skutt og drept etter at flere av ulvene rømte fra innhegningen sin i en dyrepark i Skåne.

De ansatte i dyreparken måtte selv avlive de tolv ulvene, som de har passet i flere år. Flere dyr i parken ble drept av ulvene som rømte.

– Det er fryktelig vondt. Det er ikke lett å bygge opp en ulveflokk, det tar flere år. Men jeg mener vi har handlet helt korrekt, sier parkvokter Johan Lindström i Skånes djurpark i Höör.

Problemene startet torsdag da to unge hanner gnagde hull i et gjerde. Dyrepasserne klarte å fange de to rømlingene og trodde fredag at faren var over, men lørdag formiddag klarte de samme to ulvene å rømme igjen.

– Vi bestemte oss for å avlive begge to fordi de ikke kunne bli igjen i innhegningen, sier Lindström.

Alfatispe

En stund senere oppdaget dyrepasserne at ytterligere tre–fire ulver var på rømmen, og at de hadde spredd seg til flere steder i parken. Blant rømlingene var flokkens leder, alfatispen.

– Da ville de andre også ut derfra. Det var et slikt kaos at vi ble tvunget til å avlive de som var igjen i innhegningen.

Den siste ulven ble funnet og skutt i firetida på ettermiddagen. Samtlige ulver ble avlivet av dyreparkens egne ansatte.

– Det er en fryktelig tragisk og sørgelig historie, men vi hadde ikke noe alternativ. De jaget hjortene og elgene våre. Vi mistet en kronhjort, to får og ett rådyr, sier Lindström.

Ingen fare for besøkende

Ulvene skal ikke ha utgjort noen direkte fare for de besøkende i dyreparken, men området ble likevel evakuert.

– Vi var ikke det grann redde for at ulvene våre skulle angripe besøkende, understreker Lindström.

En mulig årsak til at ulvene rømte, kan ha vært konflikter innad i flokken, der ulvene som rømte først, skal ha utfordret den rådende rangordningen.

Dyreparken har fortsatt ikke tatt stilling til om den skal hente inn nye ulver. Parken har rundt 80 ulike arter av nordiske dyr, både tamme og ville.

Djurrättsalliansen i Sverige skriver i en pressemelding at den vil politianmelde Skånes djurpark for avlivningene. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus