Meny

Utsatt for usaklig press

Jan Reksten utenfor Forsvarets operative hovedkvarter i Jåtta. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet får skarp kritikk av Sivilombudsmannen for behandlingen av viseadmiral Jan Reksten.

Reksten, som var sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK), ble på det sterkeste anmodet om å søke avskjed av daværende forsvarssjef Sverre Diesen høsten 2007.

Bakgrunnen var avsløringene om at han hadde vært med på golfturer til Spania, sammen med folk fra forsvarsleverandøren Siemens og flere andre forsvarstopper.

Utsatt for razzia

I desember 2007 gjennomførte Økokrim en razzia hjemme hos Reksten og to tidligere admiraler og siktet dem for korrupsjon.

To dager senere fikk Reksten et direkte varsel fra daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om at det ville bli lagt fram sak for Kongen i statsråd om frabeordring dersom han ikke gikk frivillig.

Reksten forlot stillingen, men fortsatte i Forsvaret. Noen uker senere trakk Økokrim siktelsen og han fikk tilbake jobben som sjef for FOHK. Nylig ble han pensjonist.

- Misbrukte loven

Sivilombudsmannen mener at det var galt av Forsvarsdepartementet å bruke Forsvarspersonelloven da de truet Reksten med frabeordring, skriver Aftenposten.

Det var ikke dekning for å bruke loven på denne måten, sier sivilombudsmann Arne Fliflet til avisen.

– Sivilombudsmannens prinsipputtalelse setter en stopper for Forsvarsdepartementets misbruk av Forsvarspersonelloven, konkluderer lederen for Befalets fellesorganisasjon, Eivind Solberg.

Reksten glad

Han noterer seg at Fliflet bruker uttrykket «usaklig pressmiddel» om det Reksten ble utsatt for.

Reksten selv er glad for Sivilombudsmannens konklusjon og mener at det nå hadde vært på sin plass med en unnskyldning fra Forsvarsdepartementets side.

– At Anne-Grete Strøm-Erichsen fortsatt sitter i Regjeringen er en faktor som gir mulighet for å få renset luften, sier Reksten. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus