Meny

Filmåret 2010

Filmåret 2010

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmene vi gleder oss til.

Filmåret 2010 er allerede i gang og det er mye å glede seg til. Her er en oversikt over noe av det vi har i vente.

Klikk på filmtittelen for å se traileren til filmen.

Alice i Eventyrland

Regi: Tim Burton

Premiere: 12/3

Fredag den tolvte mars hopper vi ned i kaninhullet. Der finner står en liten flaske det står «drikk meg» på, og så er eventyret i gang.

Tim Burtons filmatisering av Lewis Carrolls klassiske barnebok «Alice i Eventyrland» må være årets mest etterlengtede film. Vi har ikke lavere forventninger enn at vi tror at dette blir ulikt noe vi noensinne har sett på film tidligere.

Da Burton tok på seg regijobben på denne filmen var ikke overraskelsen så stor over at han skulle regissere den, som over at han ikke allerede hadde gjort det. Det er som om hele hans karriere har bygd opp til dette øyeblikket.

Med seg på laget har Burton som vanlig Johnny Depp som Den gale hattemaker og Helena Bonham Carter som hjerternes dronning.

Vi gleder oss også til å se Mia Wasikowska i rollen som Alice. Hun har allerede gjort seg bemerket som en usedvanlig sterk ung skuespillerinne i tv-serien «In treatment» på NRK2.

«Til Huttetuenes land»

Regi: Spike Jonze

«Til Huttetuenes land»«Til Huttetuenes land»

Premiere: 22/1

Heldigvis trenger vi ikke å lide mens vi venter på Alice. Allerede i årets første måned kommer nemlig «Til Huttetuenes land». Filmen er også en filmatisering av en barnebok, og den handler også om et barn, denne gangen er det en uskikkelig liten gutt, som reiser til en underlig og skremmende verden.

Regissør er Spike Jonze, kjent for surrealistiske komedier som «Being John Malkovich» og «Adaptation». Denne gang har Jonze klart kunsttykket å lage en helaftens film av en barnebok på bare 338 ord. For å gjøre det har han fått god hjelp av forfatter Dave Eggers.

I «Til Huttetuenes land» har Jonze etter en god del krangling fått frihet til å lage akkurat den filmen han ville. Resultatet er en psykologisk, filosofisk, vakker og varm film for både barn og voksne.

«Sex and the city 2»

Premiere: 04/06

Regissør: Michael Patrick King

For å være helt ærlig så ser denne filmen neppe ut til å bli et filmhøydepunkt i året som

«Sex and the city 2»«Sex and the city 2»

kommer. Fra det som kan tolkes utifra en usedvanlig svak trailer er det nok en større sannsynlighet for at denne filmen ender opp som årets kalkun.

Nå er de fire venninnene nesten lykkelig gift alle sammen, og følgelig blir historien tynnere og plottene mer desperate. Det gjenstår å se om «Sex and the city 2» blir noe mer enn en melkeku for kinobilletter og dårlig produktplassering.

Likevel er det mange som gleder seg, og vi gleder oss også på en deilig skyldig måte.

For uansett hvor dårlig dette skulle komme til å bli så er Carrie, Samantha, Charlotte og Miranda gamle venninner for et stort antall norske kvinner. Om alt vi får se er Carrie i thights, leggvarmere og 80-tallssveis og middeladrene damer posere i ørkenen med turban. «Sex and the city 2» blir uten tvil sommerens beste unnskyldning til å ta på finskoa en varm sommerkveld i juni, helle nedpå en paraplydrink og gå på kino med gode venner.

«The Twilight Saga: Eclipse»

Regissør: David Slade

Premiere: 30/6

Neida, vi er ikke ferdig med vampyrhysteriet. I slutten av juni kommer de bleke, vakre beistene tilbake.

I filmatiseringen av den tredje boken i Twilight-serien er Edward og Bella sammen igjen. Det utvikler seg etterhvert et trekantdrama mellom hovedpersonene som tilspisser seg når konflikten mellom varulver og vampyrer blusser opp. Bella blir presset til å velge side. «Eclipse» er basert på den tredje og nest siste boka i Twilight-serien.

Det er den relativt ukjente regissøren David Slade som har fått regijobben denne gangen. Han har erfaring fra vampyrfilmen «30 days of night».

«Nine»

Regi: Rob Marshall

Premiere: 5/2

«Nine»«Nine»

Ikke siden Baz Luhrmanns «Mouline Rouge» har vi sett noe som ser så spektakulært ut som traileren til denne filmmusikalen. Å se den gir noe av den samme følelsen som å pakke en bit konfekt ut av skinnende sølvpapir.

«Nine» er inspirert av den legendariske italienske regissøren Fellinis selvbiografiske film «8 ½». «Chicago»-regissør Rob Marshall sitter bak rattet og nå avdøde Anthony Minghella har bidratt som manusforfatter.

Marshall har samlet et imponerende lag stjerner som heldigvis også er gode skuespillere. På rollelisten står blant annet Daniel Day-Lewis, Judi Dench, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penelope Cruz, Fergie, Sophia Loren og Kate Huson.

Historien kan virke noe tynn og har fått blandede kritikker i USA, men det må likevel være lov til å glede seg.

«Moon»

Regi: Duncan Jones

Premiere: Ubestemt

Duncan Jones er et ukjent filmnavn her i Norge. Bedre kjent er kanskje hans far David Bowie. Og eplet faller ikke langt fra stammen kan man si, eller kanskje det vil være riktigere å si at jordens gravitasjonskraft har like store problemer med å holde de begge på plass.

Duncan Jones har med sin debut som langfilmregissør «Moon» gjort seg godt bemerket

«Moon»«Moon»

internasjonalt. Rett før jul mottok han en pris ved britiske Independent film awards for filmen. Den har også blitt vist på Sundance filmfestival og for astronautene på NASA.

Med «Moon» går Jones tilbake til 70- og 80-tallets seriøse filosofiske science fiction. Han er inspirert av filmer som «Alien», «Blade Runner» og «2001 en romodysse», og selv om dette er en forholdsvis liten indiependent film er den ambisiøs så det holder.

Filmen handler om astronauten Sam Bell som skal bo i tre år på den fjerne siden av månen for å utforske hvordan månen kan brukes som jordens energikilde. Når tiden på månen nesten er over utfordres Bell av en dobbeltgjenger.

An Education

Regi: Lone Scherfig

Premiere: 16/4

Danske Lone Scherfigs film «An Education» tippes å bli en Oscar-kandidat i året som kommer. Filmen er basert på et biografisk essay av den britiske journalisten Lynn Barber og basert på et manuskript av forfatter Nick Hornby.

«An Education»«An Education»

Det foregår på 60-tallet og handler om unge Jenny som kjeder seg i den trygge forstadstilværelsen foreldrene har skapt for henne.

En dag på vei hjem fra korpsøving blir hun plukket opp av en sjarmerende eldre mann som presenterer henne for nattklubber, coctails, jazzmusikk og Paris. Jenny lar seg rive med, men hun skal oppdage at det nye livet hun har begitt seg ut i har en mørk side.

«An Education» er gjennombruddsfilmen til skuespillerinne Carey Mulligan. I rollen som den eldre mannen finner vi Peter Sarsgaard.

«Fish Tank»«Fish Tank»

Regi: Andrea Arnold

Premiere: 19/02

Denne filmen vant juryens pris på fjorårets filmfestival i Cannes. «Fish Tank» handler om 15 år gamle Mia, en uregjerlig tenåring som stadig havner i trøbbel. Hun har blitt utvist av skolen og utestenges av vennene sine. De eneste øyeblikkene hun virkelig har det bra er alene når hun danser. Livet til Mia snus på hodet når hennes mor tar med en ny kjæreste hjem.

Mia spilles av amatørskuespiller Katie Jarvis, som har fått mye ros for sin rolletolkning.

Filmen er regissert av Andrea Arnold. Det er hennes andre film etter «Red Road» fra 2006. Denne filmen har gitt henne hyllemetre av priser og roses i skyene av kritikere. Hun vant blant annet kritikerprisen i Haugesund.

«The Road»

Regi: John Hillcoat

«The Road»«The Road»

Premiere: 19/2

Forfatter Cormac McCarthy er geniforklart for romanen «The Road». For den vant han også Pulitzerprisen. McCarty skrev også boken som ble til filmen «No Country for Old Men».

I «The Road» er handlingen satt inn i fremtiden, og der ser det ikke lyst ut.

Viggo Mortensen spiller hovedrollen og det handler om en far og en sønn som etter en apokalyptisk katastrofe vandrer gjennom et øde landskap. De få menneskene som finnes er voldelige kannibalister, men far og sønn har likevel et håp om å finne gode mennesker i samme situasjon som dem.

Regissør John Hillcoat er best kjent for den australske westernfilmen «The Preposition» som ble skrevet av Nick Cave. Denne gangen har Cave bidratt med musikk. Dette kan også bli en av de siste mulighetene til å se Viggo Mortensen på kino, etter at han har sagt at han ønsker å legge opp som skuespiller.

«The Road» er allerede vist på et par festivaler og har fått gode kritikker blant annet for å være en god og trofast filmatisering av boka.

«Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet»

Regi: Geir Henning Hopland

Premiere: Høsten 2010 eller våren 2011

«Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet»«Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet»

Dette er riktignok en tv-serie, men vi finner plass til den likevel. Geir Henning Hopland planlegger her å sette en ny standard for norske tv-serier med denne og med seg på laget har de blant annet skuespiller Chad Coleman fra «The Wire».

Pål Sverre Valheim Hagen spiller hovedrollen som den arbeidsløse gartneren Mattias som drar til Færøyene og bryter sammen etter å ha blitt dumpet av kjæresten sin.

Der møter han blant annet Cardigans-fan Ennen og en gjeng litt fortapte, men veldig hyggelige Færøyinger som lever av å selge håndlagede sauer til turistene.

Serien er basert på boka til Johan Harstad med samme navn.

Flere filmer i 2010

Thirst - Asiatisk vampyr for voksne

A prophet - Utfordrende fransk fengselsfilm

Daybreakers - Mer vampyrer med blant andre Ethan Hawke og Sam Neill.

Den fantastiske Mikkel Rev - Roald Dahl i animasjon av Wes Anderson

A single man - Designer Tom Ford debuterer som regissør med Julianne Moore i kritikerrost rolle.

Mary and max - Stop Motion animasjon for voksne. Vakker, trist og morsom.

Dogtooth - Cannespriset humoristisk gresk drama om en familie som isolerer seg i sitt eget idealsamfunn. Utfordringen kommer når en katt sniker seg inn på området.

Robin Hood - Russel Crowe som rettferdig tyv og Cate Blanchett som jomfru Marion i regi av «Gladiator» og «Blade Runner» regissør Ridley Scott.

Inception - «The Black Knight» regissør Christopher Nolan har laget en thriller fra hjernens indre. Leonardo Di Caprio spiller hovedrollen.

Kommandør treholt og ninjatroppen - Mads Ousdal spiller hovedrollen i den «sanne historien» om hvordan Arne Treholdt og en tropp ninjaer berget Norge på åttitallet.

En ganske snill mann - Hans Petter Moland svarte komedie med Stellan Skarsgaard i hovedrollen og en parade med kjente norske skuespillere i birollene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus