Meny

Karzai legger fram ny regjeringsliste

Et av medlemmene fra det afganske parlimentet avlegger sin stemme. Foto: REUTERS/Omar Sobhani.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai prøver for andre gang å få godkjent sin nye regjering.
Fakta om Afghanistans regjering

Etter valgseieren i fjor høst er president Hamid Karzai under voldsomt press fra vestlige land for å vise at han tar kampen mot korrupsjon på alvor. Den nye regjeringen ses på som en viktig test på Karzais vilje og evne til å bekjempe korrupsjon.

17 av de 24 ministerkandidatene på Karzais første liste ble avvist av nasjonalforsamlingen 2. januar. Lørdag la han fram en ny liste med 16 navn.

Karzais nye forslag til utenriksminister er tidligere sikkerhetsrådgiver Zalmay Rasul.

Forsvarsministeren Abdul Rahim Wardak, innenriksministeren Hanif Atmar og finansministeren Omar Zakhilwal fra den sittende regjeringen ble godkjent i første runde i nasjonalforsamlingen.

(Kilde: NTB, Reuters) (©NTB)

Karzai la lørdag fram den ny listen med forslag til ministre etter at nasjonalforsamlingen avviste over to tredeler av kandidatene i forrige uke.

Forslaget som Karzai presenterte lørdag i Kabul, inneholdt ingen av de 17 navnene som forsamlingen først avviste. Det ventes derfor at behandlingen i denne omgangen kan bli lettere.

Den nye listen på 16 navn kommer i tillegg til de sju som ble godkjent i første runde. Blant de nye forslagene er tidligere sikkerhetsrådgiver Zalmay Rasul, som nå foreslås som utenriksminister.

Karzai har inkludert tre kvinner på den nye listen, mens to ministerposter foreløpig er uten kandidatforslag. Det gjelder ministeren for vann og energi og samferdselsministeren.

Grunnleggende

Vestlige giverland ser en bedring av regjeringen som grunnleggende for et styrket Afghanistan og tilbaketrekking av utenlandske soldater. Spesielt Washington har understreket at det ikke vil bli gitt bistandspenger til individuelle ministre som amerikanske myndigheter ikke stoler på.

Den nye listen består ifølge nyhetsbyrået Reuters av flere ukjente navn og politikere som tidligere har vært i unåde.

– Det ser ut som om Karzai har plukket dem opp fra gata, sier Sayed Dawood Hashimi i nasjonalforsamlingen.

Han tror kun fem av forslagene vil bli godkjent.

– Man kan neppe kalle den nye listen en forbedring fra den forrige listen. Noen av dem er helt ukjente. Noen av dem er kjente politikere som tidligere er blitt fjernet på grunn av korrupsjon., sier en anonym diplomat.

Utspørring

Hver eneste nominerte må finne seg i å bli utspurt av medlemmer av nasjonalforsamlingen før de folkevalgte stemmer over om de godkjennes.

– Hvis dere arbeider to skift, morgen og kveld, kan vi klare å gjennomføre tillitsvotumet innen torsdag, sa forsamlingens president, Mohammad Younus Qanuni, til representantene lørdag.

Ved første forsøk brukte representantene over en uke og endte med å avvise 17 av de 24 foreslåtte navnene. De sju som ble godkjent, var nesten alle ministre som også satt i forrige regjering, blant annet forsvars-, finans-, innenriks- og utdanningsministeren.

Dette er ministrene som forvalter en stor del av den utenlandske bistanden til landet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus