Meny

Har funnet verdens eldste fotspor

Har funnet verdens eldste fotspor

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polske forskere har funnet det som trolig er verdens eldste fotavtrykk. Funnet tyder på at livet på landjorda startet enda tidligere enn antatt.

(ABC Nyheter): De 397 millioner år gamle sporene skal være laget av et stort krokodillelignende dyr og tyder på at livet på landjorda startet mye tidligere enn først antatt.

Det var den polske geologen Zbigniew Zlonkiewicz som kom over de sensasjonelle avtrykkene i et fjellområde sørøst i Polen i 2004.

Uten å være klar over den høye alderen på steinmassene på funnstedet antok Zlonkiewicz at avtrykkene var laget av en dinosaur.

Først da sporene ble studert på ny av paleontologer ved Universitetet i Warsawa, ble det kjent at funnet ikke var relatert til dinosaurer, men til noen av de tidligste tetrapodene.

Tetrapodene er firbente virveldyr tilpasset livet på land.

De eldste firbeint-fossilene man hittil har funnet er 362 millioner år gamle.

Det har vært antatt at virveldyr på land har utviklet seg fra fisk via et mellomstadium som for eksempel fiskekrypet Tiktaalik som levde rundt 12 millioner år før de første tetrapodene som det er funnet fossiler av.

– Funnet bryter med alle aksepterte teorier om en av de viktigste hendelsene innenfor evolusjonen. Dette viser at det startet mye tidligere, på en annen måte og på et annet sted enn vi først hadde trodd, forteller leder for det polske geologiske instituttet Grzegorz Pienkowski på en pressekonferanse.

Świętokrzyskiefjellene, hvor de eldgamle sporene ble funnet, ligger i dag i den sentrale delen av Polen.

For 395 millioner år siden var området den sørlige kysten av Laurasia, superkontinentet som bestod av dagens Nord-Amerika, Europa og de nordlige delene av Asia.

Fordi funnet ble gjort her, tyder det også på at de første amfibiene krøp opp på land fra havet i stedet for ferskvann og elver slik forskerne tidligere har formodet.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus