Trussel om skolemassakre

Rektor: Tar dette svært alvorlig

Rektor Ivar Odd Størkersen valgte fredag morgen å tømme Kongsbakken Videregående Skole i Tromsø for elever pga en trussel om skole-massakre. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
Rektor Ivar Odd Størkersen valgte fredag morgen å tømme Kongsbakken Videregående Skole i Tromsø for elever pga en trussel om skole-massakre. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX

Rektor Ivar Odd Størkersen ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø tar trusselen om skolemassakre svært alvorlig, men tror saken kan være en svært grov og dårlig spøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble hele skolen midt i Tromsø sentrum stengt etter at Aftenposten tidlig på morgenen tipset skolen om en nettside med klare trusler om en massakre på skolen. Rektor varslet politiet, men stengte på eget initiativ hele skolen og sendte de 650 elevene hjem.

– Innholdet i trusselen overlater vi til politiet, men vi på skolen må forholde oss til at det oppstår stor engstelse. Det alene gjør at det er ingen grunn til å holde folk på skolen, sier Størkersen til NTB.

Nettforum

Trusselen ble framsatt under tittelen «School massacre» (skolemassakre) på nettforumet 4chan torsdag. Den var utformet som en illustrasjon, med blant annet bilde av et våpen, en sabel, skolen og et kart over Tromsø. Illustrasjonen inneholder videre blant annet teksten «Targets: sami people» (mål: samer).

– Hva skal «sami people» være – det kan være alle mennesker i hele nordområdet. Vi ser på dette som en trussel mot hele Kongsbakken videregående skole, forklarer rektoren.

– Sannsynligvis er vel dette en grov spøk, men vi driver ikke med sannsynlighetsregning i slike saker. Vi fryktet nok ikke at noen skulle komme stormende inn på skolen, men det var uansett ikke hensiktsmessig å fortsette skoledagen, sier han.

PC-sjekk

Fredag var skoleledelsen i møte med politiet som etterforsker saken. De kunne fredag ettermiddag ikke si noe om hvem eller fra hvor trusselen stammet. Alle elev-PC-er skal nå bli undersøkt og serveren hos fylkeskommunen skal sjekkes.

Skolen har utstyrt alle elevene med bærbare PC-er. Ifølge Aftenposten har skolen advart elevene mot å finne på tull på nettet, og har oversikt over IP-adressene til maskinene.

– Vi aner ikke om dette er internt eller om noen fra utsiden står bak dette. Det som er trist er at noen får seg til å koble sammen sånne groteske ting med vår skole. Dette vil nok prege skolen i en tid framover, sier Størkersen.

God varsling

Mandag vil også skolestarten bli utsatt fordi ledelsen og politiet vil arrangere en orientering til alle lærerne før de starter opp igjen med ordinær undervisning.

Varslingen av alle elevene fredag kan imidlertid rektor Størkersen si seg relativt fornøyd med. Etter at en videregående skole i Fredrikstad måtte evakueres etter tilsvarende trusler i fjor, har Kongsbakken etablert metoder for å raskt kunne varsle de aller fleste elevene via SMS. Dette ble brukt fredag og med god erfaring.

– Vi har en mulighet til å sende massevarslinger til alle via vårt læringsnettverk og det fungerer godt, sier rektoren. (©NTB)

Personvernpolicy