- Bare sykdom kan stoppe Northug

Petter Northug tok et godt skritt mot sammenlagtseier i Tour de ski i italienske Dobbiaco torsdag. Han ble nummer tre på etappen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Petter Northug tok et godt skritt mot sammenlagtseier i Tour de ski i italienske Dobbiaco torsdag. Han ble nummer tre på etappen. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Landslagslege Hans Petter Stokke gjør alt han kan for å hindre at Petter Northug og lagkameratene skal bli syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble Northug dårlig under Tour de Ski, og han har mer eller mindre kalkulert med at han blir syk etter årets kraftanstrengelse også.

Det skal ikke skje om Stokke og kollegene får viljen sin.

- Det skal vi ikke ha noe av. Vi er perfeksjonister og veldig nøyaktig på næringsinntak og infeksjonsforebyggende tiltak, fastslår Hans Petter Stokke overfor NTB.

Northug er så sterk i øyeblikket at det er vanskelig å se at det er annet en sykdom som kan stanse ham. Fredag var han på sedvanlig vis proppfull av selvtillit. Det er han som oftest foran store anledninger. I helgen handler alt om sammenlagtseieren i Tour de Ski.

Strenge tiltak

Dette er kortversjonen av det som gjøres for å holde helsen hans intakt:

- For å få optimal restitusjon og unngå sykdom er det essensielt å få et fullverdig næringsopptak innen de 10-15 første minuttene etter målgang. Da er alle lagrene vidåpne for næringsopptak, og den eneste muligheten vi har til å fylle dem er da. Utøverne kan spise og drikke senere også, men da er det ikke like effektivt. Derfor fyller vi på med tilskudd av kullhydrater. Du har ikke lange stunden på deg for å få i deg næringen, rett etter målgang er alle spjeld åpne for næring når du har vært helt i kjelleren, sier Stokke.

Infeksjon

Den samme tankegangen gjelder for infeksjoner. Også da er det de første minuttene etter målgang som er viktigst.

- Det er et faktum at immunforsvaret er ikke-fungerende når du har vært i kjelleren. Kra ftanstrengelsen gjør at immunforsvaret er nede, og da er utøveren et lett bytte for infeksjoner. Det gjelder særlig i de første en til to timene etter målgang. Da optimaliserer vi klesbytter og sørger for tilgang på drikke.

Strenge regler hører også med når landslagsutøverne og støtteapparatet er på løperhotellet.

- Hotellet er viktig. Vi er petimetere med hygienen, og ingen får spise uten Antibac på hendene. Vi er også vaktbikkjer på kjøkkenet, og vi er innom der flere ganger daglig for å inspisere at alt går riktig for seg. Derfor liker vi å bo på små hoteller der vi har oversikt, sier Stokke.

En av legens første oppgaver når han ankommer løperhotellet er ikke noe han ble instruert i på medisinstudiet.

- Hvis rommene har teppegulv, blir de plastlagt. Ingen får bo på rom med teppegulv, understreker Stokke.

Northug selv er ikke redd for å bli syk.

- Nei, jeg går ikke dårligere om jeg blir syk. Det har jeg trent for, fastslo han uten å kny på direkte spørsmål fredag. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus