Meny

– Støre slapp billig unna i karikaturstriden

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sluppet billig, mener Vebjørn Selbekk. Foto:Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sluppet billig unna kritikk etter karikaturstriden i 2006, mener samfunnsredaktør Vebjørn Selbekk i DagenMagazinet.

Samfunnsredaktør Vebjørn Selbekk i DagenMagazinetSamfunnsredaktør Vebjørn Selbekk i DagenMagazinet

– Støre ser nok selv at karikaturstriden ikke akkurat var hans «finest hour». Neste gang en norsk borger blir truet på livet for en helt legitim ytring, håper jeg norske politikere ikke på nytt vil dolke vedkommende i ryggen, sier Selbekk til NTB.

Han ble drapstruet og måtte gå i dekning da den kristne avisen for fire år siden publiserte en faksimile av de danske Muhammed-karikaturene, som hadde stått på trykk i Jyllands-Posten.

– Gledelig utvikling

Etter at den danske tegneren Kurt Westergaard ble angrepet i sitt hjem sist fredag, har debatten på ny blusset opp. Fra flere hold er norske medier de siste dagene blitt utfordret til å trykke Westergaards tegning, noe Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad har gjort. Fredag fulgte Aftenposten etter.

– Det er en voldsom forskjell i tonen fra fire år tilbake. Nå har selv toppolitikere i SV og Sp kommet til at norske medier bør trykke tegningene. Det må sies å være en gledelig utvikling, sier Selbekk.

Han bedyrer at hensikten med å trykke tegningene i sin tid, ikke var å provosere muslimer.

– Saken handler om ytringsfrihet og viktigheten av å ikke gi etter for trusler. Da vi trykket tegningene, var det på bakgrunn av en rent journalistisk vurdering. Men det ble jo framstilt som en bevisst provokasjon fra kristne ekstremister, sier redaktøren.

– Hisset opp stemningen

Under karikaturstriden vinteren 2006, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at han forsto at tegningene virket støtende på muslimer. Han beklaget også den uro trykkingen hadde skapt, men ikke selve trykkingen.

– Støre har sluppet billig unna kritikk for sin håndtering av karikaturstriden. Han bidro til å hisse opp stemningen ved å sende brev til norske ambassader der han skriver at trykkingen var krenkende. På arabisk fjernsyn sa han også at ingen toneangivende norske medier hadde trykket tegningene. Men faktum er at flere og større aviser trykket faksimilen i Norge enn i Danmark, sier Selbekk.

Han understreker at han ikke bærer nag til Støre og sier han har et godt forhold til utenriksministeren i dag. Men da det sto på som verst, følte han seg isolert.

– Det var ingen støtte å få. Sterke krefter ønsket å utnytte dette til egen fordel, blant dem de danske imamene som reiste rundt i Midtøsten med falske tegninger. Det var først to uker etter at tegningene hadde stått på trykk hos oss, at norske flagg ble brent i Gaza, sier Selbekk. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus