Nedas siste minutter ble sett av millioner verden rundt.- Iscenesatte sin egen død

Videoen av Nedas siste minutter har blitt sett av millioner av mennesker verden over.
Videoen av Nedas siste minutter har blitt sett av millioner av mennesker verden over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En dokumentar laget av det statlige tv-selskapet i Iran hevder Neda var en britisk eller amerikansk agent som iscenesatte sin egen død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedas siste minutterNedas siste minutter


Hun ble selve symbolet for den demokratiske motstandsbevegelsen mot regimet i Iran. Den 27 år gamle reiselivsstudenten Neda Agha Soltan ble skutt og drept under demonstrasjonene som fulgte i kjølvannet av valget i Iran i juni i fjor.

Nedas siste minutter ble filmet med en mobiltelefon og sett av millioner verden rundt.

Neda SoltanNeda Soltan

Nå hevder imidlertid en dokumentar laget av det statlige fjernsynet i Iran at Neda var en amerikansk eller britisk agent som iscenesatte sin egen død, skriver Radio Free Europe/Radio Liberty.

- Ville ærekrenke Iran

Dokumentaren mener videoen kun viser Neda som heller blod nedover sitt eget ansikt fra en flaske. Deretter hevdes det i dokumentaren at hun ble skutt i bilen som tok henne til sykehuset.

Konspirasjonsteorien stemmer overens med tidligere uttalelser fra afghanske myndigheter, som gjentatte ganger har beskrevet Nedas død som «mistenkelig» og «utført med overlegg» for å ærekrenke Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neda og titusener av andre opposisjonssympatisører hadde samlet seg i Teheran for å trosse et forbud mot massedemonstrasjonene som kom i etterkant av valget i juni.

Minst ti personer ble rapportert drept og mer enn 100 skadd da sikkerhetsstyrkene slo ned på demonstrantene.

- Jeg brenner, jeg brenner!

I videoen ser vi kvinnen som har kollapset og ligger på gata, mens hennes musikklærer og en lege forsøker å hjelpe henne.

- Hun har blitt skutt. Noen må komme og hente henne!, roper noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hennes siste ord var:

- Jeg brenner, jeg brenner!

Neda døde på vei til Shariati-sykehuset i Teheran.

- Legen drepte henne

Dokumentaren hevder at Arash Hejazi, forfatteren og legen som behandlet Neda da hun lå på gata, sammen med hennes musikklærer, skal ha vært med på å utføre komplottet.

«Mens Neda [later som om hun] er skadd og ligger i baksetet på bilen, tar de ut et håndvåpen fra lommene sine. Et håndvåpen som de hadde fått av sine Vestlige og Iranske venner for å drepe og skape splittelse i befolkningen, sier fortelleren i dokumentaren, ifølge Radio Free Europe/Radio Liberty.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hejazi har tidligere blitt beskyldt for å stå bak drapet på Neda, og han benekter fortsatt å ha vært i bilen som skulle frakte Neda til sykehuset. Han beskriver hele dokumentaren som skammelig og som et verdiløst forsøk på å dekke over sanneheten, og plassere ansvaret for drapet på andre.

- La verden få vite

Dette var teksten som fulgte med videoen da den først ble publisert:

«Basij skjøt og drepte en ung jente i Teheran lørdag 20 juni, klokka 19.05. Sted: Karekar Ave, på hjørnet mellom Khosravi St. og Salehi St. En ung kvinne som sto sammen med sin far og så på protestene ble skutt av en basij som lå i skjul på et hustak like ved. Han hadde klar sikt til jenta og kunne ikke bomme. Han skjøt henne i hjertet. Jeg er lege, så jeg løp til for å hjelpe. Skuddet hadde gjort så stor skade at hun døde innen to minutter. Demonstrasjonene foregikk omtrent én kilometer unna i hovedgata, og noen av demonstrantene løp fra tåregassen, mot Salehi St. Filmen er tatt opp av min venn som står ved siden av meg. Vær så snill å la verden få vite om dette», skriver mannen i beskrivelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den iranske presidenten Ahmadinejad uttalte at episoden ble brukt politisk og anklaget utenlandske medier for propaganda og falske rapporter. Han ba derfor om en etterforskning av drapet i juli.

– Jeg ber derfor om at dere beordrer justismyndighetene om å etterforske drapet på denne kvinnen svært seriøst og identifisere og tiltale dem som sto bak, skrev Ahmadinejad i et brev til juridisk leder ayatolla Mahmoud Hashemi Shahroudi.