Påstand om 16 års fengsel for drapet på Oda Moe

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor har lagt ned påstand om 16 års fengsel for 18-åringen som er tiltalt for drapet på Oda Moe (15) i Skaun 1. november i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes sa i sin prosedyre at tiltalte kan få strafferabatt for sin uforbeholdne tilståelse og på grunn av den unge alderen. Strafferammen for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter er 21 års fengsel.

Soknes hevdet at det ikke er grunn til å gi strafferabatt på grunn av at tiltalte har fått diagnosen Aspergers syndrom, en utviklingsforstyrrelse som tiltalte har i så mild form at det ikke er blitt oppdaget før han kom til undersøkelse på Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri.

Samtidig understreket Soknes at det er viktig å ikke sette likhetstegn mellom å ha dette syndromet og å være en farlig person. Han framhevet at syndromet ikke har hatt noen innvirkning på de valg 18-åringen gjorde da han planla og gjennomførte drapet.

18-åringens forsvarer, advokat Torfinn Svanem, ba om at tiltalte må behandles på mildeste måte. Han argumenterte for en straff ned mot 10 års fengsel. (©NTB)