Meny

- Ikke si Allah

Tre kirker i Malaysia ble angrepet med brannbomber natt til 8. januar. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre kirker i Malaysia har blitt rammet av brannbomber etter en eskalerende disputt om bruken av ordet «Allah» blant ikke-muslimer.
Muslimske grupper demonstrerte utenfor ti moskeer landet rundt fredag, opprørt av en domstolsavgjørelse forrige uke som tillot «Allah» å bli brukt som oversettelse for den kristne Gud.


Politiet satte inn betjenter til å patruljere kirker og moskeer etter at en kirke i et forstadsområde til Kuala Lumpur ble satt i brann etter et angrep ved midnatt som etterlot første etasje utbrent.

Molotovcocktails ble kastet inn på området til to andre kirker i angrep før daggry, men forårsaket ikke alvorlige skader.

Statsminister Najib Razak fordømte angrepene, som han sa ville ødelegge harmonien blant de ulike etniske gruppene i Malaysia. Landet har en muslimsk majoritetsbefolkning med etniske kinesiske og indiske minoriteter, og har vært åsted for rasekonflikt i fortiden.

- Som et samfunn med flere raser må vi praktisere respekt for hverandre (…) det kan ikke trues av noen, sa han til statlige medier, og lovet handling for å hindre videre hendelser.

«Gud er stor»

Politisjef Musa Hassan avviste rapporter om ytterligere angrep mot kirker og biler med kristne symboler, sa de var falske og at det vil bli handlet mot dem som sprer rykter.

- Situasjonen er under kontroll, vær snille å ikke politisere et sensitivt spørsmål, dere leker med folks følelser, sa han.

I hovedstaden samlet det seg noen dusin demonstranter utenfor den nasjonale moskeen, og en annen gruppe i den malayiske enklaven Kampung Baru. De ropte «Gud er stor» og «Vi vil forsvare verdigheten og rettighetene til muslimer».

«Vi har levd i fred med alle religioner, men vi ønsker at andre religioner respekterer oss og bruken av ordet Allah, som er eksklusivt for muslimer, sier organisatoren Arman Azha Abu Hanifah.

Politiet sier at i tillegg til demonstrasjonene i Kuala Lumpur har det vært samlinger i moskeer i tre andre delstater, men at de hadde vært kortvarige og blitt spredd fort.

Katolsk avis

Spenningen steg i forrige uke etter at landets høyesterett dømte i favør av den katolske avisen «Herald», som hadde brukt ordet «Allah» i sin malay-språklige del.

I en langvarig rettsstrid har regjeringen argumentert for at ordet bare skal kunne brukes av muslimer.

Dommen ble utsatt onsdag i påvente av en appell, etter at regjeringen argumenterte for at avgjørelsen kunne utløse etniske konflikter.

Det første brannbombeangrepet rammet den tre etasjer høye kirken Metro Tabernacle, en del av Assemblies of God-bevegelsen. Førsteetasje ble totalskadd av brannen.

- Vitner så fire personer knuse glasset og kaste brannbomber inn i kirkebygningen. De kom på to motorsykler, sier kirkeleder Peter Yeow til AFP, og advarte andre kirker om at de bør «doble sitt vakthold» mot angrep.

Flere timer senere ble den katolske kirken Assumption sørvest i Kuala Lumpur rammet, sier presten Philip Muthu.

- Jeg våknet av at menn på motorsykler kastet en bensinbombe inn på kirkens område, sier han til AFP, og legger til at brannen skadet deler av området.

En molotovcocktail ble også kastet inn ved hovedinngangen til den nærliggende protestantiske kirken Life Chapel.

- Bomben skadet veggen og plantene i området, men heldigvis kom ingen til skade, sier kirkeleder Wong Sai Wong.

Etniske konflikter

Religion og språk er sensitive spørsmål i det multietniske Malaysia, som opplevde dødbringende raseopptøyer i 1969.

Striden om bruken av ordet «Allah» står i en rad av religiøse uoverensstemmelser som har brutt ut de siste årene og lagt press på forbindelsene mellom malayer og etniske kinesere og indere som frykter at landet er i ferd med å bli «islamisert».

Omkring ti present av malaysierne er kristne, blant disse omkring 850.000 katolikker. Mer enn halvparten av disse katolikkene kommer fra innfødte grupper. De fleste av disse bor på øya Borneo og snakker i hovedsak malay.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus