Meny

ICESAVE-STRIDEN

Letter ikke presset på Island

Jonas Gahr Støre vil ikke gi Steingrimur Sigrusson lån før Island har fått på plass en Icesave-avtale. Foto: Thomas Vermes
Jonas Gahr Støre vil ikke gi Steingrimur Sigrusson lån før Island har fått på plass en Icesave-avtale. Foto: Thomas Vermes

Jonas Gahr Støre sto fast på kravet om at Island oppfyller krav fra Storbritannia og Nederland før de får nye lån, da han møtte finansminister Steingrimur Sigfusson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I november fikk Island så utbetalt et IMF-lån trass i at det islandske Alltinget ennå ikke har godkjent et utkast til Icesave-avtale. Senere ble det også utbetalt et nordisk lån.

(ABC Nyheter): Islands finansminister Steingrimur J. Sigfusson lover at regjeringen hans vil jobbe videre for å oppfylle sine betalingsforpliktelser til Storbritannia og Nederland etter konkursen i Icesave-banken.

Men islendingen ønsket seg også å få utbetalt lån fra Norge til å få skikk på islandsk økonomi uavhengig av Icesave-striden.

Det fikk han ikke, kom det fram da han og utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter et møte i Utenriksdepartementet i Oslo i formiddag.

Møtet skjedde etter den dramatiske situasjonen som oppsto i Islands forhold til omverdenen sist tirsdag. Da nedla president Olafur Ragnar Grimsson veto og sendte ut til folkeavstemning en omstridt Icesave-avtale som Alltinget hadde vedtatt med knapt flertall.

Presser Island i Icesave-strid

Jeg snakker på vegne av meg. Så får andre Islands-sjefer snakke for seg. Jonas Gahr Støre.

- Fra norsk side har jeg meddelt at Norge står ved sine forpliktelser overfor Island, sa Støre til pressen etter møtet – men ble så ganske uklar på hva dette innebærer.

Etter finanskrisen er Island avhengig av å få utbetalinger fra en lånepakke der Norden samordner sine lån med Det internasjonale valutafondet IMF.

Men den norske regjeringen vil ikke betale ut flere lån før Island har bøyd seg for krav fra Nederland og Storbritannia om milliard-erstatning etter Icesave-konkursen.

Les også: Råkjøret mot Island.

Utvekslet høfligheter

Det norske Icesave-ultimatumet var derfor et naturlig spørsmål etter møtet mellom de to ministrene.

- Det er Norges holdning at Norden bør gå videre med IMF i det planlagte programmet for Island. Fordi det avgjørende kriteriet er at den islandske regjeringen står ved sine forpliktelser. Og det har finansministeren i dag bekreftet at Island gjør, sa Støre.

- Både Sigbjørn Johnsen og jeg vil i løpet av dagen ta kontakt med våre nordiske kolleger for å fremme dette synet, la han til

Steingrimur Sigfusson sa han setter stor pris på forståelsen Norge.

- Vi ser på Norge som vår nærmeste og viktigste samarbeidspartner, selvsagt også Norden, innledet Sigfusson diplomatisk.

Ønsker frikobling fra Icesave

Folk overleverte presidenten krav mot Icesave.Folk overleverte presidenten krav mot Icesave.

- Og vi ønsker at låneprogrammet kjører videre på Island uansett presidentens beslutning om en folkeavstemning om Icesave-avtalen, slo Sigfusson fast.

- Regjering og parlament har gjort alt for å ferdiggjøre Icesave-avtalen, la han til.

Uenige om Icesave-utlimatum

- Er dere to ministre enige om at en Icesave-avtale må være på plass før de nordiske lånene utbetales?

- Nei, vi mener at programmet kan kjøre videre uansett Icesave-situasjonen. Det er det vi ønsker, sier Steingrumur Sigfusson på ABC Nyheters spørsmål.

Støre minnet om at Norge og Norden tidlig signaliserte rammene for det økonomiske rammene for Norges bidrag, og at dette måtte samordnes med IMFs program.

- Det grunnlaget IMF vedtok og som de nordiske landene tilsluttet seg, det står. Og det innebærer at Island påtar seg sine internasjonale forpliktelser. Og det har vi tillit til at de gjør, var det Støre ville si.

Les også: Det var Norden, ikke IMF, som stilte ultimatum.

Omgikk spørsmålet

- Betyr det at en Icesave-avtale ikke behøver å være på plass før Norge betaler ut neste del av sitt lån til Island?

- Det viktige for oss er at det grunnlaget IMF tok da de tok sin første beslutning, står fast, sier Støre til ABC Nyheter.

Dermed ser det ut til at Norge vil kjøre en strengere linje mot Island enn det IMF gjør, og i løpet av dagen i dag vil få de andre nordiske landene med på dette.

IMF: Ikke noe med lånet å gjøre

Etter den islandske presidentens veto mot Icesave-avtalen, rykket nemlig IMFs Islands-sjef ut med følgende pressemelding:

"An Icesave agreement is not a condition for Iceland’s program with the IMF, so long as the program is fully financed. The IMF will evaluate the situation with the Icelandic authorities and consult with the other countries providing financing for the program. The Fund staff will also continue working with the Icelandic authorities towards implementing the policies necessary to fully extricate the country from its crisis."

På norsk betyr det at IMF ikke setter en Icesave-avtale som betingelse for å fortsette Islands program med IMF.

- Er du enig med pressemeldingen fra IMFs Islands-sjef om at ubetaling av IMFs låneprogram til Island går uavhengig av Icesave-striden?

- Jeg har egentlig ikke støttet meg på andres uttalelser. Jeg snakker på vegne av meg. Så får andre Islands-sjefer snakke for seg, sier Støre til ABC Nyheter.

Sa noe annet i Stortinget

Da Stortinget i går diskuterte nordisk samarbeid, understreket utenriksminister Støre at Norge vil forholde seg veldig nøye til opplegget fra IMF.

- Står du ved det også når det gjelder at Icesave-saken ikke skal blandes inn i låneprogrammet fra IMF og Norden?

- Jeg syns det er det jeg har sagt hele tiden, at det som ligger til grunn for Islands stabilisering, er en internasjonal pakke. Der spiller Norden en veldig viktig rolle. Men det vil ikke være nok for å stabilisere Islands økonomi med bare Norge. Det må en bredere pakke til, forankret i IMF, er svaret Støre har på det.

Senterpartiet har lenge signalisert at de ønsker et rausere Norge, men stoppes i

Sp's Per Olaf Lundteigen positiv til lån til Alltings-mann Höskuldur Thorhallson. Sp's Per Olaf Lundteigen positiv til lån til Alltings-mann Höskuldur Thorhallson.

regjeringen av Arbeiderpartiet og SV.

Les også:

Islendinger rasende på Kristin Halvorsen.

Fremskrittspartiet vil ha ut lån til Island.

Urettferdig verden

Islands finansminister Sigfusson, som tilhører SVs søsterparti De venstregrønne, ble spurt om hvorfor det islandske folk skal betale det en liten gruppe finansspekulanter har sølt bort.

- Hvorfor er ikke verden rettferdig? repliserte Sigfusson.

- Kunne du tenkt deg et løfte fra Norge om utbetaling av lån uavhengig av en Icesave-løsning?

- Altså, jeg sier bare at jeg er meget tilfreds med de diskusjoner jeg har hatt, både med finansminister Sigbjørn Johnsen, Jonas Gahr Støre og Kristin Halvorsen, sier Sigfusson, som mener Færøyene har vært enda vennligere enn Norge.

Færøyene ga Island et stort lån etter færøysk målestokk, uten å stille noe ultimatum om striden Island har med britene og nederlenderne.

Færøyene og Polen mer generøse

- Færøyene var først ute, og den mest generøse. Den polske delen av finansieringen er også uten betingelser om Icesave. Det setter vi også stor pris på, bemerker Sigfusson.

Sigfusson ble også spurt om han kan fortsette som minister dersom det blir nei i folkeavstemningen.

- Det er for tidlig å si, sier den islandske finansministeren.

Les også i Finacial Times: - Islendingene har ingen juridisk plikt til å betale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42 Mann skadd etter vold i Oslo sentrum03:08 Person fastklemt etter bilulykke – luftambulanse på plass03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan
Siste nytt
04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42NorgeMann skadd etter vold i Oslo sentrum03:08NorgePerson fastklemt etter bilulykke – luftambulanse på plass03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus